Afrikka on muuttanut elämääni

Afrikka on muuttanut elämääni

Elina 22. joulukuuta 2011

Terveiset Afrikasta, jossa on lämmintä ja keskikesä (+28). Koulutuskeskuksessa hedelmäpuut ovat täynnä hedelmiä (luumuja, persikoita, appelsiineja, mangoja) ja kesä on parhaimmillaan.

Afrikka on monella tavoin muuttanut elämääni. Joskus luopuminen omasta tutusta ja turvallisesta ympäristöstä saa aikaan monenlaisia muutosprosesseja. Afrikka on maa, joka haastaa monella eri tasolla. Monet asiat toimivat täällä hyvin eri tavoin kuin mihin Euroopassa olen tottunut. On hyvin tavallista, että sähköt katkeavat, lämmin vesi tai vesi kokonaan loppuu tai Internet ei toimi.

Olosuhteita enemmän minua on kuitenkin haastanut se, mitä minä oikeastaan uskon. Afrikassa kärsimys, kuolema, sairaus ja köyhyys saa elävät kasvot. Nälänhätä ei olekaan enää vain kuihtuneen lapsen kasvot uutislähetyksessä. Afrikassa ja erityisesti Etelä-Afrikassa ihmisiä kuolee Aidsiin ja kaksi miljoonaa lasta on jäänyt orvoiksi yksin tässä maassa.

Kärsimys on haastanut länsimaista teologiaani, joka on pitkälti pohjautunut ajatukselle, että Jumala tahto on täydellinen terveys, vaurautta ja elämä ilman ongelmia tai vaikeuksia. Olen joutunut miettimään uudelleen Raamatun Sanan valossa sitä, että kuinka raamatullinen tämä teologiani oikeastaan on. Afrikan myötä Raamatun kohdat, jossa puhutaan vaikeuksista, koettelemuksista ja kärsimyksistä ovat tulleet todella eläviksi. Raamattu ei koskaan ehdota, että joudumme ehkä joskus kokemaan vaikeita asioita, vaan se kehottaa meitä kestäväisyyteen KUN kohtaamme vaikeuksia tai koettelemuksia (esim. Jaak. 1:2, 2. Tim. 3:12).

Olen muuttanut käsitystäni Jumalan tahdosta elämäni suhteen siinä mielessä, että Jumala ei ehkä haluakaan ensisijaisesti minulle helppoa, miellyttävää ja kärsimyksistä/koettelemuksista vapaata elämää. Jumala haluaa ensisijaisesti, että Hänen kunniansa tulee esiin, ja olen viimein ymmärtänyt, että en oikeastaan ymmärrä, mitä tämä tarkoittaa. Hänen kunniansa saattaa olla minun uskoni vahvistuminen ja Hänen kaltaisuuteen kasvaminen, ei se, että ongelmani poistuvat yhdessä silmänräpäyksessä.

Olemme saaneet tutustua täällä muutamien vainottujen kristittyjen todistuksiin. Minua on todella koskettanut se, kuinka vainottujen kristittyjen toivomus vainoissa ei ole, että Jumala päästäisi heidät kärsimyksistä, vaan että Jumala vahvistaisi heidät kestämään vainot, jotta monet voisivat tulla tuntemaan Hänet.

Kärsimyksen teologia on yksi elämää suurempia aiheita ja tarkoituksena ei ole tässä esittää täydellistä näkemystä siitä. Itse asiassa koen aiheen liian monimutkaiseksi ymmärtää. Ja silloin katson ristiin ja ymmärrän, että Jeesus kärsi viattomana hirveän kuoleman. Kärsimys saa kasvot, kärsimys saa ymmärtäjän. En ole yksin, Hän on kanssani ja Hän kulki jo sen tien.

Hyvää Joulua kaikille!

Elina

Kirjoittaja on Majakka-seurakunnan lähettinä Etelä-Afrikassa Operaatio Mobilisaation (OM) lähetyskoulutuksessa ja siihen liittyvässä käytännön harjoittelussa.

Kommentit

Lisää omasi
  1. avatar

    Antero Laukkanen 24. joulukuuta

    Hei Elina
    Sinä pysäytit minut, kiitos. Kiitos rehellisestä kirjoituksesta josta kuultaa läpi se Jumalan armon työ, kun Hän antaa meidän nähdä uusia puolia itsestään ja työstään meissä. Mitä löytöjä oletkaan tehnyt.
    Siunattua joulua ja vilvoituksen paikkoja helteeseen. Rukoillen ja siunaten, pastori