Avoimeksi riisuttuna

Avoimeksi riisuttuna

Manu 10. huhtikuuta 2012

Luin Patrick Lencionin kirjan "Avoimeksi riisuttuna – Tarina kolmesta pelosta, jotka uhkaavat asiakasuskollisuutta" kahdessa illassa. Kirjaa oli vaikea laskea käsistään. Se vain vei mennessään.

”Avoimeksi riisuttuna” on romaani kahdesta erilaisen yrityskulttuurin konsulttifirmasta. Isompi yritys ostaa pienemmän. Suuremmassa yrityksessä työskentelevä päähenkilö joutuu tutustumaan erilaiseen, hänelle vieraaseen tapaan tehdä konsultin työtä. Myymisen ja asiakkaan ylipuhumisen sijaan pienessä konsulttifirmassa keskityttiin aidosti auttamaan asiakkaita. Tyytyväiset asiakkaat hoitivat itse myynnin ja markkinoinnin firman puolesta.

Pienen konsulttiyrityksen periaatteet voi koota kolmen voitettavaksi tarkoitetun pelon alle. Ne ovat kaupan menettämisen pelko, nolostumisen pelko ja huonommuudentunteen pelko.

Kaupan menettämisen pelon nyrkkisäännöt ovat: 1) Konsultoi, älä myy, 2) Luovu kaupanteosta, 3) Kerro lempeä totuus ja 4) Astu vaaraan.

Nolostumisen pelko jakaantui näihin kohtiin: 1) Esitä tyhmiä kysymyksiä, 2) Tee tyhmiä ehdotuksia ja 3) Ota kaikki irti virheistäsi.

Viimeisen, huonommuudentunteen pelon, kirjoittaja jakoi näin: 1) Suostu kärsimään asiakkaan puolesta, 2) Nosta asiakas huomion keskipisteeksi, 3) Kunnioita asiakkaan työtä ja 4) Tee likaiset työt.

Periaatteet voisi yksinkertaistaa seuraavasti: Ole avoimesti rehellinen oma itsesi ja rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Romaani opetti palvelemisen asennetta raikkaalla tavalla.

Kirja ei ole varsinaisesti "hengellinen". Jumala mainitaan sivulla 105 sekä loppukiitoksissa. Rivien välissä hengelliset periaatteet ovat kuitenkin vahvasti esillä. Jopa niin paljon, että voisin kuvitella itse Jeesuksen työskentelevän näin, jos hän ei olisi syntynyt 2000 vuotta sitten puusepän pojaksi, vaan nykyaikaan ja konsultiksi.

Patrick Lencioni tietää, mistä kirjoittaa. Hän on toiminut muun muassa Sybasen ja Oraclen toimitusjohtajana. Hän on kirjoittanut useita myyntilistojen kärjessä vuosia pysyneitä kirjoja johtamisesta, organisaation kehittämisestä ja tiimityöstä. Nykyään Lencioni johtaa perustamaansa 'The Table Group' - nimistä konsulttifirmaa ja kiertää maailmaa suosittuna puhujana. Tämän lisäksi hän osallistuu aktiivisesti kotiseurakuntansa toimintaan.

Suosittelen kirjaa lämpimästi konsulttien lisäksi niille, jotka haluavat oppia loistamaan Jeesuksen valoa ja asennetta työelämässä ja arkipäivässä. Usein teot puhuvat vahvemmin kuin sanat ja tällä asenteella sanatkin menevät paremmin perille.

Kirjan luki Manu.

Lencioni, Patrick. Avoimeksi riisuttuna — Tarina kolmesta pelosta, jotka uhkaavat asiakasuskollisuutta. 224 sivua. Päivä Osakeyhtiö 2010. Kirjaa voi tilata mm. Päivän verkkokaupasta täältä.