Mietipä, jos sinulla olisi aikuinen lapsi, jolle suurella rakkaudella ostaisit kalliit remonttivälineet ja kaikki materiaalit omaa taloa varten. Opettaisit ja auttaisit häntä rakentamisessa ja oman talon valmistuttua hän perustaisi yrityksen, joka tekee remontteja ja rakentaa asuntoja myös muille. Kaiken aikaa olisit lapsesi tukena ja tekisit parhaasi, jotta hän voisi menestyä. Sitten tulisi päivä, jolloin pyytäisit häntä tekemään jonkun pienen rakennushomman omassa talossasi ja lapsesi vastaisi: ”Ei minulla ole aikaa. Ei lahjojani ja resurssejani voi tuollaiseen käyttää.” Miltä tämä sinusta tuntuisi?

Meitä kehotetaan tekemään kaikki täydestä sydämestä, ”niin kuin tekisitte sen Herralle ettekä ihmisille” (Kol 3:23). Monet tuovatkin Jumalalle kunniaa tekemällä päivittäisen työnsä hyvin, tuoden siunausta itselleen ja muille. Meillä on kuitenkin taipumus ajatella, että menestys ja taitomme ovat lopulta itse hankittuja. Tämän vuoksi Jumala kirjoitti jo Israelin kansalle: ”Älkää siis kuvitelko, että olette omin voimin ja omilla kyvyillänne hankkineet itsellenne tämän vaurauden. Muistakaa Herraa, Jumalaanne. Hän yksin antaa teille voimaa hankkia vaurautta.” (5 Moos. 8:17-18).

Koko elämämme on lahjaa Jumalalta. Hän on tehnyt meidät ”suuriksi ihmeiksi” (Ps. 139:14) ja antanut meille luonnollisia lahjoja, jotta voisimme palvella niillä häntä ja lähimmäisiämme. Luonnollisten lahjojen lisäksi jokaiselle uskovalle on annettu vähintään yksi armolahja, hengellinen lahja, jolla hän voi palvella seurakunnan yhteydessä (Room. 12:4-8, 1 Kor. 12:28, 1 Piet. 4:11).

Seurakuntaa kutsutaan Raamatussa Jumalan rakennukseksi (huone/temppeli) (1 Tim. 3:15).  Jumalana ajatuksena on ollut asettaa sen johtoon eri lahjoin ja valtuuksin varustettuja ihmisiä ”tehdäkseen pyhät täysin valmiiksi palveluksen työhön, Kristuksen ruumiin rakentamiseen” (Ef. 4:12, RK38). Paavali myös painottaa muutamaa jaetta myöhemmin, miten tasapainoisessa seurakunnassa on tärkeää, että jokainen jäsen toimii ”oman tehtävänsä mukaan” (Ef. 4: 16).

Jumala on iloinen siitä, että löydämme ja käytämme monipuolisesti Hänen meille antamiaan lahjoja ja Häneltä tulleita resursseja. Entä mikä on sinun ja minun vastaukseni, kun Jumala pyytää meitä käyttämään näitä lahjoja ja resursseja myös oman huoneensa rakentamiseen.

Antti Ronkainen