Elämänohjeita kuolleille

Elämänohjeita kuolleille

Leena Laukkanen 25. maaliskuuta 2009
Elämisen taide
 
Elämänohjeita kuolleille
 
Osa: Leipä

Naisten pienryhmä kokoontuu parittomina torstai-iltoina klo 18.00 alkaen.

Teemana on ollut ristiriitaiselta kuulostava lausuma ”Elämänohjeita kuolleille”. Teema pitää sisällään sekä käytännöllisen että hengellisen ulottuvuuden. Sen perustana on Kol 3:3, ”Sillä te olette kuolleet ja teidän elämänne on kätkettynä Kristuksessa”. Kuinka elää tätä elämää, miten suunnistaa ajan viidakossa, kuinka hätistää alati vinkuva ja vaativa lihallinen puolemme kauemmas ja tasapainoilla sen tosiasian kanssa, että elämme yhtä aikaa kahdessa ulottuvuudessa, ajassa ja ikuisuudessa ajan ulkopuolella?

elamanohjeita

Haluamme opetella elämää sen kaikista käytännöllisimmillä tasoilla arjessa ja samalla tutustua hengelliseen elämään ilman traditioiden tuomia rasitteita. Yritämme ajatella rehellisesti eikä yksikään kysymys ole kielletty. Yritämme opetella näkemään ja kuulemaan mitä Jeesus sanoi, miten Jeesus sanoi ja millaisissa tilanteissa. Kuinka käytännöllisistä asioista Raamattu lopulta opettaa ja miten kauas hengellinen elämämme helposti ajautuu totuudesta ja todellisuudesta.

Naisen elämä on vaativaa kaikissa elinkaaren vaiheissa. Ympärillä tuntuu aina olevan vaatimusten esittäjien lauma ja jos se hetkeksi hiljeneekin jää aina jäljelle peili, josta katsoo kaikkein kovimpien vaatimusten esittäjä. Miten voisi nähdä itsensä oikeassa valossa? Riittämättömyys, huono itsetunto, kiire, ahdistus… mikä avuksi? Vihje: Pysyttele kuolleena, sinun elämäsi on Kristuksessa! Työ on täytetty. Jokaiselle päivälle on oma voima-annoksensa, huomiselle taas uusi.

Etsimme uusia tapoja ajatella, vaihdamme kokemuksia myös käytännön arjesta ja jaamme selviytymisvinkkejä.

Tällä hetkellä on menossa teemana leipä. Leipä jota syömme, voisinko leipoa sen itse? Leipä Raamatussa, taikina ja fariseukset, taikinanjuuri jääkaapissani ja Raamatussa, yksi pieni fariseus hapattaa koko taikinan jne.

Kun Jeesus oli kuollut ja mennyt tuonelaan, vienyt sieltä avaimet, riisunut aseet hallituksilta ja valloilta, noussut taivaaseen ja sovittanut koko ihmiskunnan synnit hän eräänä yönä seisoi rannalla katsomassa kun opetuslapset olivat palanneet entiseen elämäänsä ja olivat jälleen kalassa. Jeesus oli laittanut opetuslapsille ruokaa odotellessaan, paistanut kalaa ja leipää... Jeesus oli yllättävän maanläheinen tyyppi ollakseen kotoisin taivaasta. 

Jeesus oli leipä. Mieti sitä, mieti ajan kanssa. Ajattele Jeesusta rannalla… nuotion äärellä… ehtoollisella…

Tänä päivänä kaikki tapahtuu pikana. Ei ole aikaa ajatella mitään kunnolla. Äkkiä tähän nyt joku selitys ja sitten menoksi.  Aamulla pikasuihkuun ja sitten pikabussilla pikakurssille. Lounaalla pikaruokaa ja pikainen vilkaisu kalenteriin. Kotiin tultua pikapizza ja pikaiset nokoset jonka jälkeen pikapikaa seurakuntaan. Ja sittenkö vauhti äkkiä hidastuu ja alamme syvällisiksi? Enpä usko. Opettele antamaan ajatuksille aikaa. Muuten et koskaan pääse syvälle. Aloita nyt vaikka tuosta leivästä Raamatussa… Mieti sitä ainakin seuraavat kaksi viikkoa, tai vaikka kaksi kuukautta. Anna aiheen muhia aivojen pohjalla ja päästä se aina välillä pintaan. Sitten voit ajatella jotain muuta, jos Luoja suo.

Ja tule käymään naisten piirissä, tarvitsemme osuuttasi ja ajatuksiasi.

Leena Laukkanan, naisten pienryhmän vastuuhenkilö