Enemmän kuin keittokirja

Enemmän kuin keittokirja

Lilli 20. toukokuuta 2011

Raamattua voi helposti lukea kuin keittokirjaa. Jostain kumman syystä helposti luisuu myös laiskuuteen tai rutiininomaisuuteen. Lukematta jättämisellekään ei ole mitään järkevää tekosyytä, mutta jostain syystä sitäkin tapahtuu. Huomaan, että osa minusta näkee Raamatun vain ohjekirjana. Kyseessä on kuitenkin Jumalan rakkauden ilmoitus ja käytännössä aarrearkku, joka kertoo siitä matkasta, jolle meidät on kutsuttu kulkemaan Jumalan ja toisten ihmisten kanssa. Jos Jumala olisi halunnut, että Raamattu olisi vain ohjekirja, olisi se lätkäisty jokaisen ihmisen kainaloon syntymässä, niin kuin ohjekirja uuden auton hanskalokeroon, josta sen voi kaivaa, jos tulee mutkia matkaan tai ongelmia elämään.

Ohjekirjan idea on se, että kirjan kirjoittajaa ei tarvita ongelmia kohdatessa, vaan ihminen voi selvitä kirjan avulla ja jatkaa matkaa. Raamatussa todellakin on ohjeita ja hyviä sellaisia, mutta se ei ole Sanan alkuperäinen tarkoitus. Jumalan Sanan luonne on suhteeseen perustuva ilmoitus, jonka syvyyttä ei voi löytää ilman jatkuvaa elävää suhdetta Kirjoittajaan. Raamattu kertoo siitä matkasta, jolle Hän on meidät kutsunut. Me olemme osa sitä, mitä Jumala on nyt kirjoittamassa meidän elämiemme kautta tähän maailmankaikkeuteen tänään ja huomenna.  Tarinan Kirjoittaja on tarkoittanut meidät yhteyteen Kirjoittajan kanssa.

Jumala on kutsunut meidät yhteyteen, yhteyteen ennen kaikkea Hänen kanssaan. Raamatun sanan voima on ihmeellinen salaisuus. Huomaan, että jos sanan lukemisessa tulee tauko, niin jokin perusturva tuntuu horjuvan. En osaa tätä muutoin selittää kuin että Sana, jonka Henki tekee eläväksi on jotain, joka vahvistaa salaisella tavalla elämää Jeesuksessa – tätä pelastettua elämää, joka perustuu ja juurtuu rakkauteen. Tässä elämässä ei myöskään voi olla elävänä ilman muita kiviä, toisia uskovia,  joiden kanssa jakaa tätä elämän matkaa.

Kun lukee Sanaa Jumalan rakkauden ilmoituksen näkökulmasta, kommunikoiden suhteessa sen Kirjoittajaan, herättää se elämään tylsimmänkin arjen. Sydämen yhteys Luojaan ja Tarinan kirjoittajaan luo mahdollisuuden nähdä näkymättömään ja ymmärtää Raamatun sanan konkreettisuus,  todellisuus ja elävyys. Näiden asioidenJumala haluaa olevan läsnä elämässäsi joka päivä.

Lilli, lähetyspienryhmäläinen