Epäusko on turvallista

Epäusko on turvallista

Antti Ronkainen 3. elokuuta 2010

Sain ystäviltäni kesälomalukemiseksi Bill Johnsonin kirjan "Maan päällä niin kuin taivaassa". Kirja rohkaisee lukijaansa uskomaan Jumalaan ja tekemään Hänen tekojaan. Seuraavassa muutama lainaus ja niiden herättämiä ajatuksia (Bill Johnson, Maan päällä niin kuin taivaassa. TV7-kustannus, s. 52).

"Epäuskossa on kummallinen ominaisuus - se toteuttaa omia odotuksiaan. Epäusko on turvallista, se ei ota riskejä ja lähes aina se saa sen, minkä odottaa saavansa. Kun ihminen sitten saa epäuskonsa mukaisen vastauksen, hän voi sanoa Niinhän minä sanoin."

Epäusko on syntiinlangenneelle ihmiselle luonnollista. Aadamin ja Eevan ongelmat alkoivat Saatanan viattomalta kuulostaneesta kysymyksestä: "Onko Jumala todella sanonut?" (1 Ms. 3:1).

Usko on puolestaan yliluonnollista. Se on Jumalan meille antama lahja (Ef. 2:8, Hepr. 12:2, 1 Kor. 15:10), joka siunaa muita ihmisiä kuuliaisuutemme kautta. Ei ole vaikeaa olla epäuskoinen. Vaatii puolestaan koko elämän vaeltaa uskon vaellus Jumalan kanssa.

Tunnistan itsessäni kapasiteetin myös seuraavanlaiseen ajatteluun ja toimintaan:"Joidenkin ihmisten usko perustuu ainoastaan toisten tekemiin virheisiin. Kaikki heidän opetuksensa ja ajatuksensa ovat toisten uskon ja elämän vastustamista…"

On helpompi arvostella ja pysyä paikallaan, kun ottaa itse riskejä ja lähteä seuraamaan Jumalaa. Paavali kirjoittaa seuraavasti: "Älkää sammuttako Henkeä, älkää väheksykö profetoimisen lahjaa. Koetelkaa kaikkea ja pitäkää se mikä on hyvää. Pysykää erossa kaikesta pahasta. " (1 Tess. 5:19-22).

Arvioija ja koettelija haluaa ottaa kaikesta opiksi, jotta voisi kasvaa ja mennä eteenpäin Jumalan kanssa. Hän on varovainen, jotta ei vahingossakaan vastustaisi Pyhän Hengen työtä. Arvioija haluaa Jumalan avulla pysyä muun pahan lisäksi erossa epäuskosta. Hänen palautteensa nousee nöyrästä, rakkauden täyttämästä sydämestä ja sen tarkoituksena on auttaa palautteen vastaanottajaa menemään pidemmälle Jumalan kanssa.

Kaikkea vastustava kritisoija puolestaan kylvää ympärilleen pelkoa, epäluuloa, passiivisuutta, negatiivisuutta, ylpeyttä ja kontrollointia. Hän on hyvää tarkoittaessaan huomaamattaan Saatanan välikappale Jumalan työn vastustamisessa.  Bill Johnson antaakin oivan neuvon: "Katseen kiinnittäminen totuuteen voittaa aina ne, jotka kiinnittävät huomionsa virheisiin."

Haluan rohkaista meitä kaikkia menemään tänä syksynä Jumalan kanssa uskossa eteenpäin. Kuunnellaan, mitä Hän haluaa meidän tekevän, vastaanotetaan Pyhän Hengen varustus elämäämme ja ollaan kuuliaisia.  Ei pelätä virheitä, vaan opitaan niistä. Uskalletaan ottaa riskejä ja nähdään taas, miten Jumalan valtakunta menestyy.

Usko syntyy kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana. (Room. 10:17)

Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä. (Hepr. 11:1)

Ilman uskoa ei kuitenkaan kukaan ole Jumalan mielen mukainen. Sen, joka astuu Jumalan eteen, täytyy uskoa, että Jumala on olemassa ja että hän kerran palkitsee ne, jotka etsivät häntä. (Hepr. 11:6)

Antti Ronkainen

P.S. Voit oppia enemmän uskosta Majakan "Voittava usko" -tapahtuman videoiden kautta. Ne löytyvät täältä.

Kommentit

Lisää omasi
  1. avatar

    Maiju 26. syyskuuta

    Puhuttelevaa asiaa. Otsikko kyllä provosoi... parahtamaan, että ei ikinä ole epäusko turvallista, vaan suurta valhetta, tulehtuneen epätoivon päälle läntättyä muka helpottavaa laastaria. Epäusko on petosta ja kurjuutta, aidon väittämistä epäaidoksi. Epäusko on mitä turvattomin olotila. Lumeturvallisuus sen kanssa on mahdollista, mutta Luoja paratkoon, jos siitä tulee pysyvä olotila.