Erotatko aidon väärästä?

Erotatko aidon väärästä?

Antti Ronkainen 13. elokuuta 2010

Olin kerran hengellisessä tilaisuudessa, jossa arvostettu saarnaaja puhui läpiä päähänsä. Tilaisuuden järjestäjä joutui myöhemmin korjaamaan puhujaa yksityisesti ja ottamaan puheeseen kantaa julkisesti. Kyse ei ollut vain pienistä näkökulmaeroista, vaan saarnassa käsiteltiin Jeesuksen jumaluutta ja pehmoisiin puheisiin oli pakko ottaa kantaa.

Paavali ei ollut huolissaan siitä, että ihmiset saarnasivat evankeliumia väärin motiivein tarkoituksenaan tuottaa hänelle pahaa mieltä (Fil. 1:15-18), mutta hän ärähti todella kun jotkut yrittivät viedä ihmisiä pois siitä totuudesta, että meidät on pelastettu yksin armosta (Gal. 5:12).

On hyvä kysyä itseltään, mikä on minun erottelukykyni. Pystynkö minä pitämään kuulemani ja näkemäni hyvät asiat ja jättämään huonot sivuun (1 Tess. 5:19)?

Uskon, että erottelukyvyn alueella meillä kaikilla on mahdollisuus mennä eteenpäin. Miten tämä voisi tapahtua? Tarina kertoo, että pankeissa ainakin aikanaan ihmisiä opetettiin tunnistamaan väärä raha tutustuttamalla heidät aitoon rahaan. Kun tiesi, millaiselta aito tuntui ja näytti, niin oli helpompi tunnistaa väärennös.

Uskon, että erottelukykymme kasvaa parhaiten Raamattua rukoillen lukemalla ja tutkimalla. Apostoli Paavali kehottaa meitä antamaan Kristuksen sanan asua runsaana keskellämme (Kol. 3:16). Jos lukeminen tuntuu vaikealta, niin Raamatun voi myös ostaa äänikirjana.

Raamattua lukiessa on hyvä kiinnittää huomiota asiayhteyteen, jotta yksittäinen jae ei ala elämään täysin omaa elämäänsä irrallaan kirjoittajan alkuperäisestä tarkoituksesta. Klassinen esimerkki tästä varmaan seuraavanlainen: ”(Juudas ) meni pois ja hirttäytyi (Matt. 27:3). Mene ja tee sinä samoin (Luuk. 10:37).”

Raamatun tutkimiseen ja tulkitsemiseen löytyy myös hyviä kirjoja ja kursseja, jotka auttavat Raamatun ymmärtämisessä. Jumalan sanan systemaattinen opiskelu ei koskaan mene hukkaan.

Raamatun tuntemisen lisäksi on tärkeä olla kuuliainen Jumalan sanalle.  Jos luen ja tutkin Raamattua ilman halua totella sen sanomaa, paadutan itseni ja alan tuntemaan vastenmielisyyttä Jumalan sanaa kohtaa.  Paavali ohjaakin meitä seuraavasti: ” Toteuttakaa sana tekoina, älkää pelkästään kuunnelko sitä - älkää pettäkö itseänne.” (Jaak. 1:22).

Uskovina meidän on tärkeä myös keskustella Raamatusta nousevista löydöistä muiden Jumalan sanaa tutkivien uskovien kanssa.  Jos käy ilmi, että ilmestykseni on niin ainutlaatuinen, ettei kukaan muu ole löytänyt sitä koko kirkkohistorian aikana, niin on ainakin hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, tuliko tämä maailmaa mulllistava löytö todella Jumalalta vai vilkkaasta mielikuvituksestani.

Majakassa haluamme rohkaista ihmisiä lukemaan ja tutkimaan Raamattua. Haluamme, että ihmisillä on valmiuksia arvioida opetuksia ja ilmiöitä Jumalan sanan valossa  ja kykyä pitää se, mikä on hyvää.

Raamatunlukuohjelma on kaikkien saatavilla täältä ja Majakan aulasta voit aina hakea siihen liittyvän taustamateriaalin. Lisäksi taas tänä syksynä pureudumme tarkemmin Raamattuun Efesolaiskirjeen kurssilla. Tule mukaan ja anna aidon ja turmeltumattoman Jumalan sanan auttaa sinua erottamaan kaikki väärä ja tunkkainen.

Antti Ronkainen