Goljatin varjossa

Goljatin varjossa

Pia 3. toukokuuta 2013

Elämä muistuttaa monesti taistelukenttää. Vastassa on jotain, mikä haastaa entisestään kasvamaan, kehittymään ja oppimaan tai selviytymään.

Eräs nuorukainen seisoi todellisen taistelukentän laidalla ja ihmetteli näkemäänsä. Hän oli juuri saapunut määränpäähänsä eväidentuontimatkallaan. Sotilasjoukko, johon hänen isoveljensä kuuluivat, oli kohdannut pelottavan vastustajan. Tuon järkäleen kokoisen miehen nimi oli Goljat.

Goljatia katsellut nuorukainen astui eväät veljilleen luovutettuaan kuninkaan eteen ja ilmoittautui kaksinkamppailutoveriksi jättiläiselle. Ehdotuksesta hämmästyneet ja partoihinsa naureskelevat ammattisotilaat eivät tienneet, että tämän heiveröisen näköisen nuoren miehen työ karjapaimenena oli opettanut hänelle korvaamattomia kaksinkamppailutaitoja.

Paimenen työssä kedolla tuli vastaan vaarallisia villieläimiä. Daavid-niminen nuorukainen oli opetellut muutaman tärkeän jujun, joiden avulla hän pystyi suojelemaan laumaansa ja itseään. Nuoresta iästään huolimatta hän oli jo ehtinyt tappaa karhun ja leijonan.

Hän oli opetellut valitsemaan käteensä juuri tietyn muotoisia kiviä, jotka sopivat parhaiten lingottavaksi ja oppinut tähtäämään tarkasti sekä osumaan maaliinsa. Olisiko ollut vielä jopa niin, että hän sai Jumalalta neuvoja siitä, mihin strategiseen kohtaan hänen tulisi lingota vastustajaa, että tämä tuupertuisi kuoliaaksi?

Seisoessaan herjaavia rivouksia huutavan jättiläisen varjossa Daavid käytti hyväkseen lingon lisäksi erästä salaista asetta. Ymmärrys hänen rinnallaan seisovan Jumalan suuruudesta peitti alleen hänen kaikki muut havaintonsa ympäristöstään. Hän oli tietoisempi Jumalastaan, kuin vastustajastaan tai omasta pienuudestaan vastustajansa varjossa. Tämä tietoisuus ja sen mukaan toimiminen oli hänen voittonsa avainsalaisuus. Pieni kivi vain napsahti oikeaan kohtaan ja jätin peli oli pelattu.

Ollakseni eteeni nousevien esteiden voittaja, minun on tärkeä ensiksi ymmärtää, mikä on kohtaamistani haasteista suurin. Mikä on se, joka yrittää hukuttaa minut varjoihinsa niin, että unohdan auringon olemassaolon. Kun olen tunnistanut Goljattini, minun tulee astella sen eteen rohkeasti, muistaen että rinnallani seisoo Isäni koko uskomattomassa suuruudessaan.

Isäni tahtoo paljastaa minulle Goljatin heikot kohdat. Viideksi sileän voittoisaksi heittokiveksi kerään Isäni lupauksista ne, jotka puhuttavat minua voimalla. Harjoittelu tekee mestarin myös heittokivien käytössä ja päätän treenata uskoani ja luottamustani Jumalaan.

Kaadan jokaisen esiin nousevan epäilyksen, valheen ja epäuskon kätyrin lingollani ja opin koko ajan tärkeitä taitoja Goljatin kaatamiseksi. Jokaisella heitolla ymmärrän myös selvemmin Isäni ajatuksia ja suunnitelmia minun kohdallani. Isäni rinnalla taisteleminen ja voittaminen on hyvin yksinkertaista. Minä heitän kiven ja hän huolehtii voimassaan ja viisaudessaan jättiläisen kaatumisesta.

Joskus seison ison vastustaja-armeijan saartamana. Silloin minun on hyvä kohdata Goljat aivan ensimmäisenä muutamastakin syystä. Parhaat voimani ovat vielä kasassa ja keskittymiseni on huipussaan kivenheittoa varten. Ja voihan olla, että Goljatin kaatuessa myös muut vastustajani juoksevat säikkyen pakoon, aivan niin kuin Daavidille kävi.

Elämäni Goljatit yrittävät masentaa, lannistaa ja turruttaa minut toivottomuuden juoksuhautaan jo ennen kuin edes valmistaudun nujertamaan niitä. Niin, että haasteeni ja viholliseni voisi vain seisoa edessäni käsi ojossa pilkaten ja sylkien päälleni herjauksiaan.

Et edes yrittänyt, hah hah! Mikä luuseri!

Suurin kohtaamani haaste taitaa olla loppujen lopuksi oma huono asenteeni. Se altistaa minut häviämään jo ennen kuin olen edes astunut taistelukehään. Häviäjän asenne on vihollisen istuttama kärkijoukon kätyri, joka vie voitontahtoni ennen kuin ehdin edes haarniskaani päälle pukea.

Isäni tietää, että olen taas suuntaamassa askeleeni hänen suuntaansa. Keneltä muultakaan kysyisin neuvoa taisteluuni, kuin viisaimmalta ja parhaiten asennoituneelta Sotasankarilta. Kivet ovat jo valmiina taskussa. Niistä päällimmäisenä:

Kaikki minä voin hänessä, joka minua vahvistaa.

Pia