Ilman näkyä ihmiset hukkuvat

Ilman näkyä ihmiset hukkuvat

Mikko 22. lokakuuta 2010

Kuinka usein olet istunut seurakunnan tilaisuudessa kuunnellen hyvää ja tärkeää asiaa ymmärtämättä, miten asia koskee sinun tilannettasi? Kuitenkin on tullut sellainen olo, että "tässä pitää olla mukana" tai "tähän keräykseen pitää osallistua", mutta motiivisi on lähinnä se, että muutkin tekevät niin. Vika ei välttämättä ole sinussa. Ehkä puhuja ei ole pystynyt kommunikoimaan asiaa niin, että se tulee riittävän lähelle.

Näky - tai liike-elämän kielellä visio - on johtajuuden avainasioita. Se antaa suunnan ja tarkoituksen kaikelle toiminnalle tai syyn sanoa joihinkin asioihin selkeästi "ei". Evankelista Kalevi Lehtisen mukaan näky tarkoittaa sitä, että meillä on "Kristuksen täyttämä mielikuvitus". Visiosta tai näystä puolestaan johdetaan strategia, josta puolestaan johdetaan toimintasuunnitelma. Näyn tarkoituksena on maalata suurempi kuva asiasta, jolloin kaikelle toiminnalle saadaan järkevä ja looginen tarkoitus. Näyn kommunikointi taas tarkoittaa paitsi näyn toistamista riittävän usein, niin myös sen kiteyttämistä niin, että sen todella muistaa. Tai kuten Raamatussa sanotaan, näyn tulee olla niin selvä, että sen voi juostessa lukea (Hab 2:2)

Lähetysmajakan näky lähtee liikkeelle seurakunnasta: "Majakka haluaa olla vahva paikallisseurakunta, jolla on maailmanlaajuinen vaikutus." Uskon, että seurakunta ei voi olla vahva, jos se ei suuntaudu ulos. Edelleen, maailmanlaajuista vaikutusta ei voi olla, jos ei ole myös paikallisesti vahva. Majakka on pyrkinyt olemaan lähetystyössä mukana aivan alusta saakka. Lähetystyö on jokaisen juttu, jos ei lähtijänä, niin sitten lähettäjänä ja rukoilijana.

Tämän tarinan otsikko tulee Sananlaskujen kirjasta englanninkielisen King James -raamatunkäännöksen sanoin: "without vision people perish" (Snl. 29:18). Tämä on lähetystyössä erityisen totta. Jos meillä ei ole näkyä siitä, että jokaisella on oikeus kuulla, mitä Jeesus on tehnyt ja mahdollistanut, ihmiset hukkuvat - kirjaimellisesti. Meille tärkeät asiat näkyvät ajankäytössämme ja siinä mistä puhumme. Onko Jumala meille niin tärkeä, että sen voi kuulla puheessamme ja nähdä ajankäytössämme? Mikä sinun näkysi on?

Mikko, Majakan lähetysjohtaja