Jeesus ja Maslow, osa 2: turvallisuus

Jeesus ja Maslow, osa 2: turvallisuus

Tommi 28. tammikuuta 2010

Maslow'n teorian mukaan, saatuaan fyysiset tarpeensa tyydytettyä, ihmisen seuraavana tavoitteena on turvata näiden tarpeiden täyttyminen myös tulevaisuudessa. Puhutaan turvallisuuden tarpeesta. On luonnollista, että ihminen alkaa “kerätä varastoon” ja turvaamaan “mammonaan“, niin kuin rikas mies Jeesuksen vertauksessa:
"Oli rikas mies, joka sai maastaan hyvän sadon. Hän mietti itsekseen: 'Mitä tekisin? Minun satoni ei mahdu enää mihinkään.'  Hän päätti: 'Minäpä teen näin: puran aittani ja rakennan isommat niiden sijaan. Niihin minä kerään koko satoni ja kaiken muun, mitä omistan. Sitten sanon itselleni: Kelpaa sinun elää! Sinulla on kaikkea hyvää varastossa moneksi vuodeksi. Lepää nyt, syö, juo ja nauti elämästä!' Mutta Jumala sanoi hänelle: 'Sinä hullu! Tänä yönä sinun sielusi vaaditaan sinulta takaisin. Ja kaikki, minkä olet itsellesi varannut -- kenelle se joutuu?' "Näin käy sen, joka kerää rikkautta itselleen mutta jolla ei ole aarretta Jumalan luona." (Luuk. 12:16-21). 

Onko säästäminen sitten Jeesuksen mielestä väärin? Mihin meidän turvallisuutemme loppujen lopuksi perustuu? Onko mikään varmaa? Ennen kuin nykyinen taantuma vielä ulottui Suomeen, muistan lukeneeni Kauppalehdestä kuinka suomalainen virkamies vakuutti, ettei USA:n talouskriisi vaikuta meihin. Tämän päivän kasvavat työttömyyslukemat kertovat toisenlaista tarinaa. Jeesus sanoi, että ihminen tai yhteisö, joka ei toimi hänen opetuksensa mukaan, on kuin rakentaja, jonka talo tulee sortumaan huonon ja heikon perustuksen takia (Matt. 7:26-27). Nyt kun taloussysteemimme peruspilarit, pankit ja sijoituslaitokset ovat horjuneet, tuntuu tämän vertauksen sanoma ajankohtaiselta. Nykyisessä tilanteessa on tullut entistä todellisemmaksi Jeesuksen julistama sanoma:, “Ei kukaan voi rakentaa elämäänsä omaisuuden varaan.”(Luuk. 12:15).

Jeesuksen opetuksista ei saa sellaista kuvaa, että säästäminen ja viisas talouden hoitaminen olisi huono asia, päinvastoin, Jeesus edellyttää sitä seuraajiltaan (Matt. 25:14-30). Jeesuksen mukaan meidän tulisi käyttää omaisuuttamme Jumalan valtakunnan hyväksi ja näin kerätä aarteita taivaaseen (Matt. 6:20, Matt. 19:21). Jeesuksen mukaan perusturvallisuutemme ei tulisi nojautua muidenkaan perinteisten turvaverkkojen, esim. perheen varaan ( Luuk. 14:26-27). Pohjimmainen turvallisuuden tarpeemme voi täyttyä vain siten, että luotamme kaikessa Jumalaan ja Jeesuksen lupaukseen siitä, että “edes hiuskarva päästänne ei mene hukkaan.”(Luuk. 21:18).

Tommi Ahonen

Kirjoittaja on yhden vaimon mies, maaliskuussa syntyvän lapsen isä, majakkalainen, Katajainen Kansa-yhtyeen laulaja ja opiskelija Suomen teologisessa opistossa.