Jouluterveiset Ruotsista

Jouluterveiset Ruotsista

Katri 21. joulukuuta 2010

 

Ruotsissa joulun vietto ei hirveästi poikkea Suomen tavoista. Täälläkin joulu on perhejuhla ja lahjat jaetaan aattona.

Omasta mielestäni ruotsalaiset arvostavat adventtia enemmän kuin Suomessa. Ensimmäisenä adventtina joulukoristeet ilmestyvät ikkunoihin, samalla tekstiilit vaihtuvat jouluisiin ja jouluvalot ripustetaan ulos.

Ruotsalaisille tärkeä päivä on Lucian päivä 13.12. Silloin Lucia-kulkueita liikkuu eri puolella maata. Lucian tarkoitus on tuoda valoa pimeän talven keskelle.

Ruokakulttuuri on ihan toisenlainen. Yleisimmät jouluruoat ovat peruna, kinkku, salaatit, janssoninkiusaus, lihapullat ja prinssinakit. Janssoninkiusauksessa ei kermaa säästellä ja se saattaa olla mausteisempaa kuin normaalisti.

Livets Ord -seurakunnassa järjestetään kaksi joulutarjoilua aattona. Seurakunta tarjoaa ilmaisen jouluaterian sitä tarvitseville vähäosaisille, yksinäisille ja maahanmuuttajille. Seurakunnan kurssikeskuksessa järjestetään puolestaan maksullinen jouluateria kaikille halukkaille. Molemmat jouluateriat ovat olleet suosittuja ja varsinkin monet ilmaiselle jouluaterialle osallistuneet ovat kokeneet sen omaksi henkilökohtaiseksi joululahjakseen.

Jouluterveisin,

Katri

Kirjoittaja on Livets Ord Teologiska Seminarium –oppilaitoksessa opiskeleva majakkalainen.