Kasvata juuria

Kasvata juuria

Titta 22. joulukuuta 2014

Kirjoitus on toinen osa "Hedelmällinen elämä" -blogisarjassa (linkki, http://www.majakka.net/weblog/hedelmallinen-elama-osa-1/)

Kasvata juuria

Jos tahdomme olla hedelmällisiä, meidän on kasvatettava juuria. Raamattu opettaa meille, että ilman juuria ei ole hedelmiäkään. Jeremian kirjassa (17:7-8) sanotaan: ”Siunattu on se mies, joka luottaa Herraan ja panee turvansa häneen. Hän on kuin puron partaalle istutettu puu, joka kurottaa juurensa veteen. Ei se pelkää helteen tuloa, sen lehvät pysyvät aina vihreinä. Vaikka tulee kuiva vuosi, ei sillä ole mitään hätää, silloinkin se kantaa hedelmää.”

Tarvitsemme juuria mm. siksi, että selviytyisimme kovien aikojen yli. Juuret ovat koko kasvin tai puun välttämätön ravinnonsaantikanava. Jos olet joutunut elämässäsi kokemaan aikoja, jolloin paineet kasautuvat, juuri silloin tarvitset juuria.

Olen joutunut oppimaan, että joskus elämässä on selviydyttävä ilman asioita, joihin tavallisesti turvaan. Voin joutua selviytymään ilman tarvitsemaani tukea tunne-elämässäni. Minulta voi puuttua ystäviä, terveyttä tai taloudellista vakautta. Tai sitten yritän pärjätä rajallisen ajan, voimien tai rahan turvin. On hyvä pysähtyä miettimään, miten käsittelen elämäni kuivia kausia. Kuihdunko? Lakastunko, niin että tuuli puhaltaa minut pois?

Kuka tahansa voi selvitä kuivasta päivästä, mutta selviytyminen pidentyneestä stressikaudesta on aivan toinen asia. Jos esim. säännöllinen rahantulo tyrehtyy kuukaudeksi, voin sanoa: ”No, se kyllä korjautuu ensi kuun aikana.” Jos asiat eivät olekaan paremmalla tolalla seuraavan kuun lopussa, alan tulla hieman levottomaksi. Kolmannen kuun lopulla alan joutua paniikkiin ja neljännen kuun päättyessä taistelen jo masennuksen kanssa - ellei minulla ole juuria.

Miten juuria sitten kasvatetaan? Yksi keino aloittaa on opetella ulkoa Psalmi 1:1-3. Psalminkirjoittaja puhuu vakaasta elämästä, joka on syvään juurtunutta. Hän sanoo, että juuret lujittuvat lukiessamme ja mietiskellessämme Jumalan sanaa. Saman asian voimme lukea Uudesta testamentista, Kolossalaiskirjeestä (2:6-7). Vietä päivittäin aikaa lukien, mietiskellen ja opetellen ulkoa Jumalan sanaa ja ole sille kuuliainen. Sillä tavoin kasvatat vahvoja hengellisiä juuria, jotka ulottuvat syvälle Jumalan sanan maaperään.

Titta