Keneen voimme luottaa - Osa 1

Keneen voimme luottaa - Osa 1

Titta 20. marraskuuta 2015

Uskollisuus on sana, jota emme kuule kovin usein näinä päivinä. Se on sana, joka usein säästetään eläkkeellejäämisjuhliin. Kahdenkymmenen vuoden uskollisen palvelun jälkeen työntekijä saa kultakellon. Kun ajattelemme sanaa uskollisuus, useimmille tulee mieleen jotakin vanhaa. Esimerkiksi koira voi olla vanha ja ruma, mutta se on uskollinen.

Uskollisuus merkitsee, että ihminen on luotettava, luottamuksen arvoinen ja johdonmukainen. Raamattu kysyy: ”Moni kuuluttaa omaa rehellisyyttään, mutta mistä löytyy todella luotettava mies?” (Sananl. 20:6). Ei ole helppoa löytää ihmistä, johon todella voi luottaa.

Ensimmäinen peruste sille, että meidän tulisi olla uskollisia, on että Jumala on uskollinen. Psalmien kirjassa (33:4) sanotaan: ”Hän on uskollinen ja osoittaa sen teoissaan.”  Koska Jumala haluaa meidän olevan hänen kaltaisiaan, hän haluaa meidän oppivan, miten olla uskollisia. Uskollisuus tekee elämästä helpompaa. Uskottomuus on monen ongelman juuri elämässämme. Sananlaskuissa (25:19) sanotaan: ”Kuin heiluva hammas ja horjuva jalka on ystävä, joka hädässä pettää.”

Epäluotettavat ihmiset ovat kärsimystaakka – kuin paha hammassärky tai kipeä jalka. Jos olet riippuvainen epäluotettavasta ihmisestä, et voi koskaan oikein rentoutua. Jossain mielesi perukoilla pohdit koko ajan: Jättääkö hän taas minut pulaan, vai menisikö kaikki tällä kertaa niin kuin pitää?

Toinen syy siihen, miksi meidän tulisi olla uskollisia, on että Jumala palkitsee uskollisuuden. Vertauksessa leivisköistä (Matt. 25) Jeesus sanoo, että eräänä päivänä Jumala tuomitsee meidät. Tässä tuomiossa ei kuitenkaan arvioida kyvykkyyttämme eikä hyviä aikomuksiamme, vaan Jumala tuomitsee meidät uskollisuutemme mukaan. Raamattu sanoo, että uskollinen ihminen saa runsaan siunauksen.

On tiettyjä asioita, jotka voimme tehdä vahvistaaksemme uskollisuutta elämässämme.

Pidä lupauksesi

Sananlaskuissa (25:14) sanotaan: ”Kuin tumma pilvi, joka ei tuo sadetta, on kerskailija, joka lupaa muttei anna.” Tällaiset ihmiset antavat lupauksia, mutta eivät koskaan pidä niitä. He saattavat sanoa: ”Aion kyllä tehdä niin”, mutta tekemiseen asti he eivät koskaan pääse.

Kannattaa olla varovainen antaessaan lupauksia. Oletko koskaan sanonut toiselle, että soitat myöhemmin, mutta jättänyt sitten soittamatta? Oletko koskaan luvannut rukoilla toisen puolesta ja sitten unohtanut tehdä niin?

Saarnaajan kirjassa (5:4) sanotaan: ”On parempi olla lupaamatta kuin luvata ja jättää lupaus täyttämättä.”

Kun olet luotettava, sinun ei tarvitse vakuuttaa ihmisiä luotettavuudestasi. Sinun ei tarvitse tehdä siitä suurta numeroa. Sanot vain tekeväsi jotakin ja sitten teet. Ajan mittaan jäljet kyllä puhuvat puolestasi. Muut kokevat voivansa luottaa turvallisesti sinuun, ja Jumala puolestaan pitää tarkkaa kirjaa taivaassa.

Pidä avioliittosi kunniassa

Hääseremoniassa morsian ja sulhanen vaihtavat sormuksia vertauskuvana valoista, jotka he antavat toinen toisilleen. He lupaavat olla uskollisia toisilleen koko lopun elämänsä ajan. Mutta heidän ei tarvitse tehdä aviorikosta ollakseen uskottomia. Riittää, että he antavat jonkin muun asian tulla avioliittoa tärkeämmäksi. Se voi olla mitä tahansa: urheilu, seurakunnan tai yhteisön riennot, televisio, työ. Raamattu sanoo, että jos olet naimisissa, ainoastaan suhteesi Jumalaan tulee olla tärkeämpi kuin suhde aviopuolisoon. Hebrealaiskirjeessä (13:4) sanotaan: ”Pitäkää avioliitto kaikin tavoin kunniassa.”

Rakkauden ylistyslaulussa, 1. Korinttilaiskirjeen 13. luvussa, sanotaan että kun rakastamme toista, rakastamamme ihminen voi luottaa meihin. Uskollisuus on valinta. Se ei riipu siitä, mitä muut tekevät. Annat sitoumuksen ja huolimatta siitä, mitä kumppanisi tekee, päätät olla uskollinen Jumalan edessä antamallesi valalle. 

Titta

FreeImages.com/Bas van der Pluym