Kenen armo riittää?

Kenen armo riittää?

Sähkö-Mikko 29. toukokuuta 2011

Majakassa on viime aikoina opetettu paljon Jumalan armosta. Olemme saaneet kuulla valtavasti kannustusta ja rohkaisua Jumalan hyvyydestä ja anteeksiannosta meitä monella tapaa vajavaisia ihmisiä kohtaan.

Armon riittävyyden ja kaikenkattavuuden ymmärtäminen tuottanee meille jokaiselle erinäisiä vaikeuksia. Vaikka minä onneton en pääsisi välillä omassa uskonelämässäni edes ylös asti, vaan etenemisvaihtoehtoina olisi ainoastaan konttaaminen ja ryömiminen, se riittää! Armo meinaan. Ja karitsan häät ois tulossa…

Mitä muuten itse tuumaisit jos ystäväsi tulisi häihisi puvussaan, joka on joskus ollut valkoinen mutta näyttää nyt siltä, kuin sillä olisi ryömitty Hangosta Petsamoon? Mitä Jeesus sanoisi?  ”Soita OMO-infoon?” Ehkäpä, mutta Hän sanoisi sen pilke (tai joku muu hake) silmäkulmassa, jolloin sinä ja minä ymmärtäisimme sen olevan vitsi. Huumori on Herramme toinen nimi. Katsokaa vaikka kirahvia tai nenäapinaa! Mistä tulee idea tuollaisiin luomuksiin ja kenellä on kanttia vieläpä toteuttaa ne? No mutta,  avarasta luonnosta takaisin armoon.

Ketkä olivat Jeesuksen aikaan syntisimmät ja hyljeksityimmät ihmiset?

Jeesuksen eteen tuotiin aviorikoksesta tavattu nainen. Olivatkohan ihmiset silloin hakeneet ”sen pahimman”? Toisella kertaa eräs nainen toi mukanaan alabasteripullon ja voiteli Jeesuksen jalat hajuvoiteella. Hän oli mahdollisesti prostituoitu, koska Luuk 7:39 kertoo paikalla olevan fariseuksen ajatelleen  Jeesuksesta näin: ”Jos tämä olisi profeetta, tietäisi hän, mikä ja millainen tuo nainen on, joka häneen koskee: että hän on syntinen.”  Olivatko sitten tämän vanhimman ammatin harjoittajat sitä pohjasakkaa? Vai ehkä publikaanit, nuo vihatut, kierot veronkantajat, jotka perivät ihmisiltä liikaa omaksi hyödykseen?

En tiedä ketkä olivat halveksituimpia, mutta nämä edelliset lienee olleet ainakin aika pohjalla. Silti Jeesus osoitti heille rakkautta, anteeksiantoa ja jopa ruokaili heidän seurassaan. Käsittääkseni tuohon aikaan se, että menit edellä mainittujen ihmisten kanssa huoltamolle syömään ABC-leikkeen maustevoilla ja ranskalaisilla, oli etikettivirhe pahimmasta päästä?! Ateriayhteys symboloi syvää ystävyyttä. Miten kukaan ”tosiuskova” voisi olla heidän ystävänsä?

Se, että synti ja armo niputetaan usein lyhyesti siihen, että ”Jumalan armosta saat kaikki syntisi anteeksi”, on mielestäni hiukkasen pyhäkoulukamaa, vaikkakin 100%:ti totta ja mahtava juttu! Itse hahmotan ja jopa käsitän asioita paremmin, kun ne tulevat tosielämästä. Kerronpa teille esimerkin.

Mielestäni nykyään vihatuimpia rikoksia ovat murha/tappo, raiskaus ja pedofilia. Näissä rikoksissa ihmistä ja ihmisiä satutetaan niin syvältä, että anteeksiantaminen voi tuntua mahdottomalta.

Vuosia sitten ystäväni oli tilanteessa, jossa hänen hyvä ystävänsä oli syyllistynyt yhteen edellä mainitusta rikoksista ja jäänyt siitä kiinni. Tiedon levittyä lähes kaikki käänsivät syylliselle selkänsä ja puskaradio tunnetusti rikkoi ennätyksiä, eikä sen informaation sisältö ymmärrettävästi ollut kaunista. Mitä teki ystäväni? Hän ei millään tasolla hyväksynyt tai väheksynyt tapahtunutta rikosta, mutta siitä huolimatta avasi ystävälleen ovensa. Seuraavien kuukausien aikana he saunoivat, juttelivat, itkivät ja rukoilivat.

Tilanne ei ollut ihan yksinkertainen... Ihmiset ympärillä taivastelivat: ”Miksi olet tekemisissä hänen kanssaan?” Ystävääni ahdisti, kun kuuli, miten uhrit olivat kärsineet. Ja silti hänen edessään oli ystävä, joka sydämestään katui tekoaan ja pyysi apua.

Miten todellisuudessa itse suhtautuisin vastaavaan tilanteeseen? En tiedä. Tiedätkö sinä?

Aikaa kului ja syytetty kärsi tuomionsa. Myöhemmin olin itse kuulemassa, kun hän kertoi, että ilman ystävääni, hän ei olisi tässä, ei edes elossa...

Sähkö-Mikko

Kommentit

Lisää omasi
  1. avatar

    Peetu 7. kesäkuuta

    Tiedätkö Mikko mitä Jeesus opetti likaisista häävaatteista.Hän sanoi että semmoset heitetään ulos juhlista, skeidasilla vaatteilla ei pilata juhlatunnelmaa! Ne pestään ennen häitä muuten jää ulkopuolelle.

    Raamattu ei sano missään että Herran toinen nimi on huumori, mauton vertaus Hänestä. Kyllä Jeesus oli syntisten ystävä mutta Hänen ehdoton vaatimus oli että ihmisen on luovuttava synneistään vaikka se on joskus vaikeaa meille maallistuneille uskovaisille.