Kieli muuttuu koko ajan

Kieli muuttuu koko ajan

Leena 24. tammikuuta 2014

Kieli muuttuu koko ajan. Käsitteitä tulee ajan virtausten mukana lisää ja niiden merkitys jää usein avautumatta tavalliselle kuolevaiselle. Pahinta on politiikan kieli. Poliitikko voi joskus uutislähetyksessä sanoa lauseen, joka kyllä on selvästi suomea, mutta sen ymmärtäminen ei silti onnistu. Myös sisustusohjelmissa puhutaan kummallisesti. Lähtökohtaisesti suihku sijoittuu haasteelliseen pesutilaan.

Niin???

Seurakunta on nykyään junassa hyvin mukana. Yksi viimevuosien virtauksista on ollut profetaalisuus. Oikolukuohjelma muuten herjaa tässä kohtaa. Jos sitten kirjoittaa profeetallisuus on oikoluku hiljaa ja tyytyväinen. Se ei kuitenkaan sovi seurakunnille, koska ilmiön nimi on profetaalisuus. Piste. Enteellistä? Joskus seurakunnan näkökenttä kapenee niin, että korostuksesta tulee sanoma. Seurakunta profiloituu korostuksensa mukaan. Sisäinen paraneminen, profetoiminen, lopun ajat, Hengen lahjat, Israel, ihmeet ja  merkit, antaminen.

Jos käy huonosti, voi korostus korvata evankeliumin.

Evankeliumi on se, että Jeesus kuoli ristillä, vuodatti verensä ja sovitti minun rötökseni. Ja kaikkien ihmisten rötökset. Tätä sanomaa ei voi koskaan mikään muu sanoma korvata.

Aikuiseen kristillisyyteen kuuluu myös koko korostusten kirjo, jos sitä nyt näin saa sanoa. Ei varmaan saa, mutta sanon kuitenkin. Meitä ei kuitenkaan ole kutsuttu suuntautumaan omaan napaamme, vaan ylös, ulos ja sivulle evankeliumin kanssa. Eläköön Golgatan veren voima!

Leena

Kirjoitus on julkaistu alun perin Majakka-seurakunnan kausiohjelman Editor’s Corner  -palstalla 5/2006.