Otsikossa olevan mietelauseen perusteella ne usein toistetut väitteet avioliitosta, joita Majakka-seurakunnankin avioliittopienryhmässä on jo moneen kertaan todettu, eivät olekaan kliseitä. Jostain syystä näiden tosiasioiden toistoon ei nimittäin kyllästy, vaikka – tai koska – ne tulevat jatkuvasti vastaan itse kunkin arkielämässä.

Yksi avioliittoon usein liitetty raamatullinen mietelause on ”kivi hioo kiveä”. Järkeenkäypänä periaatteena tämä saanee myös ei-kristittyjen hyväksynnän: oman ja puolison luonteiden särmät tulevat esiin ja (toivon mukaan) menettävät pikkuhiljaa pahinta teräänsä jatkuvassa kanssakäymisessä. Tämän voineekin lähes jokainen aviopari omakohtaisesti todistaa hyvässä ja pahassa.

Hieman kiistanalaisempi on kysymys miehen ja naisen luonteiden erilaisuudesta ja erilaisista suhdetarpeista: kaipaako vaimo mieheltään turvallisuutta, hellyyttä ja huomiota, mies taas vaimoltaan ihailua ja fyysistä yhteyttä? Toki tässä suhteessa voi olla suurempi ero kahden miehen tai kahden naisen välillä kuin miehen ja naisen keskiarvojen välillä. Silti tämäkin stereotypia vaikuttaa pitävän paikkansa silmiinpistävän useissa tapauksissa niiden keskustelujen perusteella, joihin olen osallistunut Majakan avioliittopienryhmässä ja muissa yhteyksissä. Aihe on moneen kertaan läpikäyty, mutta nousee kuitenkin aina uudestaan esiin.

Identiteetti perustuu valtaosaltaan lapsuuden kokemuksiin. Avoin kommunikaatio on avain yhteyteen. Katkeruus kuluttaa, anteeksianto vapauttaa. Sänky on aviosuhteen lämpömittari. Appivanhemmat kannattaa pitää sopivalla etäisyydellä. Kaikki tämä on jo kovin tuttua, mutta edelleen kiehtovaa ja tärkeää, koska avioliitto on (häpeämättömän kliseisesti sanottuna) elämän tärkein ihmissuhde. Ystäväpiiri, jossa elämän iloja ja haasteita voi käsitellä luottamuksellisessa seurassa, on huomattava voimavara. Olemme kiitollisia Majakka-seurakunnalle ja avioliittopienryhmän vetäjille tämän voimavaran tarjoamisesta.

Markus, avioliittopienryhmäläinen

Kommentit

Lisää omasi
  1. avatar

    marriedboy71 16. tammikuuta

    Hyvä Markus! Kliseetkin on hyödyllisiä kun ne on totta. Ja ihmissihteen kiemuroissa kulunutkin tosiasia on hyvä tuki.