Köynnös

Köynnös

Pia 9. toukokuuta 2013

Pääsiäinen sai selaamaan tieni pääsiäisen huipentuman juurille. Valitsin oppaakseni matkaan Johanneksen, koska hän tunsi mysteerisen Miehen ehkä läheisimmin koko tämän kaveriporukasta. En päässyt pääsiäispolullani kovinkaan pitkälle kun kietouduin jo köynnökseen.

Minä olen viinipuu,te olette oksat.

Köynnös kasvoi edessäni herkän vahvana voimakkailla väreillä maalattua taivaanrantaa vasten. Se oli valmis kuolemaan oksiensa puolesta ja tiesi mitä auringonlasku toisi tullessaan. Aidon ja raa'an kuoleman.

Tummanpunaisena tuskasta hehkuva tausta takanaan syvin koskaan kokemani Rakkaus ruumiillistui eteeni. Veripisarat olisivat kohta tämän Viattoman otsalla, kun tuska kävisi melkein mahdottomaksi kantaa. Vielä oli hetki aikaa lausua yhdet viimeisistä sanoista ennen suuren näytöksen alkua. Noista sanoista olisi voinut melkein puristaa esiin raakaa rakkautta pöydällä oleviin pikareihin.

Mitä hän jättäisi ympärilleen kokoontuneiden rakkaiden ystäviensä käsiin, ennen kuin lähtisi pois heidän luotaan?

Hän jättäisi vahvan vertauksen yhteydestä. Olihan Lähtijä jo antanut heille voimakkaan työkalun yhteyden pitämiseen muistoaterian muodossa. Maalatessaan heidän mieliinsä köynnöksen, hän osoittaisi mitä on elää hänen rakkaanaan silloinkin, kun hän olisi poissa. Että he ymmärtäisivät sen, että sydämen ympärille pujotettu kihlasormus voi puristaa hänet heidän sisintään vasten joka hetki.  Tämä kaikki siksi, että Sulhanen olisi poissa tullakseen takaisin. Järjesteltyään häävalmisteluja ja yhteistä tulevaisuutta hän palaisi ja lunastaisi sormuksen symboloiman lupauksen.

Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä.

Viiniköynnös kuvaisi todella hyvin yhteyttä, Lähtijä ehkä ajatteli. Jotta yhteys pysyisi tuoreena ja elinvoimaisena köynnöstä pitäisi hoitaa oikein. Yhteys on orgaanista. Se ei ole kuin graniittia, joka vain on ja pysyy, järkähtämättä vuodesta toiseen. Sen lisäksi, että yhteys tarvitsisi tilaa olla minä ja hän, oksat kurottuen omaan suuntaansa köynnöksestä, se tarvitsisi epätoivoisesti mahdollisuuden olla myös me pysyäkseen elossa. Köynnöksen ja oksien liitoskohtaan kulminoituisi oksien koko elämänvoima. Liikaa häntä ja minua kasvattaisi erilleen. Tarpeeksi usein ja mahdollisimman monipuolisesti meitä olisi elinvoimaisena sykkivän yhteyden salaisuus.

...Isäni on viinitarhuri

Jeesus kertoisi heille, että köynnöksestä pitäisi huolta paras mahdollinen henkilö. Yhteys olisi tukijoukkojen puolesta hyvällä hapella. Tarhuri asettaisi oksille tukikeppejä, auttaisi pitämään tuholaiset loitolla, kastelisi ja lannoittaisi. Köynnöksen hoitoon kuuluisi kuolleiden, yhteyden menettäneiden oksien karsimisen lisäksi elinvoimaisten oksien puhdistus.

Heidän olisi hyvä ymmärtää jotain köynnöksen kasvukausista. Viiniköynnös saisi ensimmäisinä kesinään kasvaa rehottaa niin kuin haluaisi. Kasvuvapaus vahvistaisi runkoa ja juuria. Kukkia sen ei kuitenkaan annettaisi, että se kuluttaisi kaiken energiansa kasvuun.

Kunpa he ymmärtäisivät sen, että vaikka syksy ja talvi olisivat karua aikaa, sekin olisi osa huolenpitoa. Puutarhasakset alkaisivat viuhua. Köynnöksen oksia typistettäisiin. Jäljelle jäisivät vaivaiset pari versoa muutamine silmuineen. Pakkasten tultua Viinitarhuri saksisi köynnöksen oksia kovalla kädellä. Hän haluaisi heidän tietävän, että juuri kaikkein raskaimpien kausien aikana tapahtuisi jotain todella merkittävää. Nuo vaikeat hetket olisivat köynnöksessä kasvavien oksien elinvoimaisuuden salaisuus.

Pia