Mikä olikaan yksityisasia?

Mikä olikaan yksityisasia?

Mikko 11. marraskuuta 2009

Helsingin sanomat kirjoitti pääkirjoituksessaan 5.11. liittyen Italiaa kuohuttaneeseen krusifiksikieltoon: "Uskonnontutkijoiden piirissä ateistin voimakas reaktio ristiinnaulitun kuvaa vastaan herättää kunnioituksensekaista hämmennystä: ristissä on yhä voimaa, paljon enemmän kuin moni uskovainen rohkenee uskoakaan." Tuota kohuttua kieltoa on perusteltu yksilön- ja uskonnonvapaudella. Niinpä, mitäpä ei.
 
Ristissä on yhä voimaa, se näyttää ärsyttävän ja joskus vähän pelottavankin. Ja samalla se kertoo toivosta ja pelastuksesta, minulle, ja miljoonille muille, jotka ovat valinneet seurata häntä. Häntä, jonka nimi on ehkä kaikkein vaikein lausuttava. Jeesus. Tämä nimi näyttää ärsyttävän joitakin vielä ristiäkin enemmän.
 
Usko perustuu suhteeseen. Avioliittokin perustuu suhteeseen (ainakin pitäisi). Andy Stanley vertasi näitä kahta eräässä puheessaan. Ajatus meni jotenkin näin: ajattele, jos sanoisit puolisollesi töihin lähtiessäsi, että kotona olen naimisissa, mutta töissä en aio puhua siitä enkä sinusta. Kuitenkin suhteestamme Jumalaan, Jeesukseen, ajattelemme usein juuri näin. Vertaus avioliittoon valaisee ajatuksen kyseenalaisuutta. Ainakin minuun tuo kolahti.
 
En nyt tarkoita, että avioliitto olisi jotenkin pelkästään julkinen asia. Ei. Mutta siinä on myös julkinen puolensa, johon liittyy mm. tapa pitää sormuksia. Se mitä näkyy ulos, on kuitenkin vain pintaa. Sen todellinen sisältö on yksityisasia. Mutta samalla se mikä ei ole julkista heijastuu myös töissä ja ystävien kesken tavalla tai toisella. Se mikä on meille tärkeää kuuluu puheissa ja näkyy valinnoissa. Se näkyy vaikkapa ajankäytössä ja asenteissa. Esimerkiksi: iso osa ajastani kuluu seurakunnassa, mutta en silti sano, että seurakunta on harrastukseni. Seurakunta on minulle paikka, jota haluan olla rakentamassa, jossa voin vahvistua ja virkistyä ystävien kanssa ja jossa saan ajatuksia ja kokemuksia, jotka vahvistavat suhdettani Jumalaan.
 
Usko perustuu suhteeseen. Suhde vaikuttaa prioriteetteihin. Suhde vaikuttaa asenteisiin ja arvoihin. Arvot vaikuttavat valintoihin. Valinnat vaikuttavat tekoihin ja tekemättömyyksiin. Tekemiset ja tekemättömyydet näkyvät ja kuuluvat; paikkaan ja joskus aikaankin katsomatta. Niin, ja palkkaa saadakseni käyn töissä. Miten se nyt sitten menikään, onko usko yksityisasia? Sittenkään.
 
Mikko,
Majakan lähetysjohtaja