Miten voin saada mielenrauhan? - 1

Miten voin saada mielenrauhan? - 1

Titta 22. elokuuta 2014

Olen lähes koko aikuisikäni etsinyt mielenrauhaa, mutta useimmiten vääristä asioista. Piti elää keski-ikäiseksi ennen kuin ymmärsin mistä se löytyy. Se ei löydy ulkoisista, maallisista asioista - ainoastaan Herramme voi sen meille lahjoittaa. Luulen, etten ole ainoa, joka on pohtinut näitä asioita ja kaipaa sisäistä rauhaa.

Tätä aikaa voi hyvin kutsua levottomuuden ajaksi. Me kohtaamme tilanteita, jotka ahdistavat, ärsyttävät ja voivat viedä mielenrauhamme. Meillä voi esimerkiksi olla jonkun ihmisen kanssa selvittämättömiä asioita, joita ei puhuta halki tai emme pysty tekemään päätöstä jossain tärkeässä asiassa.

Kun olen tutustunut Vanhaan testamenttiin ja Mooseksen elämään, huomasin, että hänen elämästään ja toiminnastaan voin oppia käytännöllisiä keinoja mielenrauhan saavuttamiseksi. Mooses oppi, miten ratkaista elämän peruskysymyksiä, ja mielestäni häntä voi hyvin pitää esikuvana siitä, miten ihminen voi nauttia mielenrauhasta.

Moosesta on usein pidetty suurimpana Vanhan testamentin uskonmiehistä. Hebrealaiskirjeen 11. luvussa puhutaan ihmisistä, joiden usko oli esikuvallista ja tässä luvussa Moosesta kuvataan pidempään kuin ketään muuta. Kuten muistamme, Mooseksen elämä oli alusta alkaen täynnä jännitteitä ja yhteenottoja. Egyptin faaraon määräyksen vuoksi Mooseksen vanhemmat piilottelivat poikaansa kolme kuukautta ja erinäisten tapahtumien kautta faaraon tytär löysi Mooseksen ja kasvatti hänet. Aikuiseksi vartuttuaan hän kieltäytyi esiintymästä faaraon tyttären poikana - uskonsa takia. Mooses jakoi mieluummin Jumalan kansan kärsimykset kuin hankki ohimenevää maallista nautintoa. Hänen katseensa oli tulevassa palkinnossa. Mooses lähti uskonsa tähden Egyptistä pelkäämättä kuninkaan vihaa.

Mooseksen unelma oli johtaa kaksi miljoonaa hebrealaista pois Egyptistä autiomaan halki Israeliin, Luvattuun maahan. Kansa valitti koko ajan, koska heillä ei ollut kylliksi uskoa ja siksi he joutuivat viettämään neljäkymmentä vuotta autiomaassa vaeltaen. Vasta heidän lastensa sallittiin päästä Luvattuun maahan, eikä Mooses ehtinyt nähdä unelmansa toteutumista.

Mooseksella olisi ollut hyvä syy olla kireä, mutta Raamattu kutsuu häntä nöyräksi ihmiseksi. Nöyryys on yhden määritelmän mukaan hiljaisen luottamuksen, sisäisen tyyneyden ja mielenrauhan sävyttämää asennoitumista. Jos olen ymmärtänyt oikein, vain kahta ihmistä Raamatussa kutsutaan nöyriksi: Jeesusta ja Moosesta.

Titta