Miten voin saada mielenrauhan? - 3

Miten voin saada mielenrauhan? - 3

Titta 27. syyskuuta 2014

Blogin kaksi ensimmäistä osaa löytyvät täältä (linkki: Osa 1)  ja täältä (linkki: Osa 2).

Mooses kieltäytyi olemasta muuta kuin oma itsensä ja päätti kulkea Jumalan tietä. Toinen periaate on: Kielteisen voi aina korvata myönteisellä. En vain lakkaa tekemästä jotakin, vaan lisäksi ryhdyn tekemään jotain muuta. Kristityn elämässä ei ole vain kielteisiä sääntöjä ja määräyksiä, elämä on yhteyttä Jumalan kanssa, muiden ihmisten kanssa ja oman itsen kanssa. Tiedän ja uskon, että jumalan tie on myönteinen tie.

Meidän kulttuurissamme syytetään mielellään muita ja vältetään omakohtaisen vastuun ottamista. Esimerkiksi joku voi sanoa: “Olisin tänään parempi ihminen, jos minulla olisi ollut paremmat vanhemmat.” Mooses ei syyttänyt ketään, vaan otti vastuun omasta elämästään. Toki elämässä on asioita, joita en voi itse lainkaan hallita. Mutta voin täydellisesti hallita, miten itse vastaan elämälle.  Vastaanko kielteisellä vai myönteisellä, uskon tavalla. Voin valita, katkeroidunko vai kasvanko olosuhteiden ja eteen tulevien asioiden myötä. Kukaan muu ei voi tuhota elämääni kuin minä itse! Jumala ei tee niin, koska Hän rakastaa meitä.

Kolmanneksi: Päätä oma tärkeysjärjestyksesi. Mooses jakoi mieluummin Jumalan kansan kärsimykset kuin hankki synnistä ohimenevää nautintoa (Hepr. 11:25). Nuorena hänellä oli kaikki mahdollinen Egyptissä, mutta Jumalaa pyysi häntä tekemään jotakin tärkeämpää ja Mooses teki sen.

Voi kysyä, ovatko nautinnot sitten väärin? Ei varmaan ole väärin nauttia elämästä, kunhan nautinnoista ei tule jumalaamme. Tuntuu, että nykymaailmassa mielihyvä on monelle ihmiselle jonkinlainen pakkomielle. “Kerranhan sitä vain täällä eletään, paras ottaa siitä kaikki irti”. “Löydä oma juttusi.” “Jos jokin tuntuu hyvältä, tee se.” Olen saanut valitettavasti huomata, että nautinnot eivät kestä. Mooses hylkäsi ajalliset nautinnot ja hänen katseensa suuntautui korkeammalle.

Neljäntenä periaatteena on: Kohtaa vaikeutesi. Mooses pysyi lujana, hän oli kestävä (Hepr. 11:27). Hän tiesi jokaisen ihmisen kohtaavan elämässään vaikeuksia ja tiesi miten vastata niihin oikein ja mennä eteenpäin. Minulle tärkeä oivallus oli, etten kristittynä anna ongelmien tuhota itseäni, vaan annan  niiden vetää itseäni lähemmäksi Jumalaa.

Voin saada mielenrauhan kun hyväksyn vastuuni valinnoistani, valitsen Jumalan mielen mukaisen tärkeysjärjestyksen ja pysyn luottavaisesti lujana. Taidanpa olla vielä ‘alaluokilla’ tässä asiassa. Tiedän ja uskon, että Jeesus on maailman paras terapeutti ja aina tavoitettavissa.

Mitä rauha on? Rauha on sitä, että avaan oven Jumalalle. Olen tässä hetkessä, tiedän olevani hoidettu ja rakastettu. Minä kelpaan. Elämälläni on merkitys.

Titta