Neljä henkivaltaa

Neljä henkivaltaa

Antti Ronkainen 25. helmikuuta 2009

Viime miesten illassa kuuntelimme keskustelun avaukseksi noin kymmenen minuutin pätkän "Voittoisa Elämä Kristuksessa" -suurtapahtuman "Uskon kilpi ja pahan palavat nuolet, osa1 (luento 3) opetuksesta.

 

Opetuksessa pastori Antero Laukkanen puhui neljästä henkivallasta, joiden alla Eurooppa on. Ne ovat hänen mukaansa:

 

  •       Humanismin henkivalta, joka haluaa inhimillistää Jumalan ja tehdä uskosta Häneen yksityisen asian.  Näin ollen Jumala ei saa näkyä ihmisten arjessa ja työssä.
  •       Rationalismin henkivalta, joka haluaa järkeistää Jumalan. Tähän liittyy ajattelu, jonka mukaan Jumala tulee täysin ymmärtää ennen kuin Häneen voi uskoa. Haasteena tässä on se, että uskoa ei anneta meidän järkeemme vaan sydämeemme.
  •       Mammonan henkivalta, johon liittyy rahalle ehdollistettu seurakunnan toiminta. Tämän näkökulman mukaan Jumala ei toimisi ilman budjetteja ja tilejä. Tämä merkittävästi kaventaa näkemystä Jumalan kaikkivaltiudesta.
  •       Kriittisyyden ja kyseenalaistamisen henkivalta, joka tekee kriittisyydestä itsetarkoituksen ja luo negatiivisia odotuksia. Suomalaisessa kulttuurissa kriittisyydellä ylpeillään. Tähän negatiivisuuteen ja kriittisyyteen näkymätön maailma tarttuu ja luo pelon ilmapiiriä. Tämä henkivalta liittyy yltiönegatiivisuuteen, pelkoon ja periaatteessa eri mieltä olemiseen ilman ajatusta vastuullisesta asian eteenpäin viemisestä ja käsittelystä.  Tämän sijaan jokainen seurakunta tarvitsee tervettä kriittisyyttä ja itsearviointia, jotka luovat positiivisia odotuksia.

 

Miesten pienryhmässä keskustelimme, miten nämä yllä olevat asenteet ovat vaikuttaneet omaan elämäämme. Mitä mieltä sinä olet? Näetkö noiden henkivaltojen vaikuttavan Suomessa tai omassa elämässäsi?

 

 

 

Suosittelen asiayhteyden vuoksi kuuntelemaan koko opetuksen. Tervetuloa myös jatkamaan keskustelua tästä ja muista aiheista miesten pienryhmään aina parillisten viikkojen torstaisin klo 19.00.

 

Antti Ronkainen

Pastori, miesten pienryhmän vastuuhenkilö