Olenko minä epäjumalanpalvelija?

Olenko minä epäjumalanpalvelija?

Antti Ronkainen 19. marraskuuta 2010

 

Pohdimme eilen miesten pienryhmässä epäjumalanpalvelusta. Raamattu puhuu aiheesta varsinkin Vanhassa testamentissa todella paljon. Epäjumalanpalvelus on Raamatussa selkeästi kielletty (2. Ms. 20:2,3; 5 Ms. 5:9), mutta silti Jumalan valittu kansa taisteli sen kanssa koko vaelluksensa ajan. Lopulta tämä johti Juudan valtakunnan pakkosiirtolaisuuteen Babyloniaan  (2 Kun. 17:9-23) ja Israelin valtakunnan asukkaiden häviämiseen Assyrialaisten sekaan (2 Kun. 17:6-18). Uudessa testamentissa Jumala puhuu myös siitä, että Hän on epäjumalanpalveluksen vuoksi hylännyt ihmiset saastaisuuteen (Rm. 1:23-28, KR38). 

Nimeltä mainittujen epäjumalien palvomisen lisäksi Raamatussa mainitaan meille suomalaisille tutumpia epäjumalanpalvelustapoja, kuten ahneus (Ef. 5:5, Kol. 3:5) ja Jumalan totuuden vaihtaminen valheeseen (Rm. 1:25). Mitä muuta epäjumalanpalvelus voisi tänä päivänä olla? Alla muutama lainaus: 

Kirkkoisä Augustinus: ”Meidän jumalamme on se, mitä eniten ajattelemme ja mihin hädässä turvaudumme.” (Lauri Thuren, Raamatun käyttöohje, s. 124).

Pastori Marc Driscoll: ”Epäjumala on joku tai jokin, joka valloittaa Jumalan paikan elämässäsi. Se antaa sinulle identiteetin, mielekkyyden, arvon, tarkoituksen, rakkauden, sisällön ja turvallisuuden.” (ABC News).

Mikä on minun epäjumalani? Miten itse määrittelisin sen?  Mitä minun tulisi asialle tehdä? Epäjumalaksi voi elämässäni nousta mikä tai kuka tahansa Jumalan korvaaja, joka varastaa minulta Hänelle kuuluvan ajan, varat, huomion, energian ja kunnian. Raamattu kehottaa meitä pakenemaan epäjumalanpalvelusta (1 Kor. 10:14, KR38). Haastankin sinut ja itseni tutkimaan omaa elämäämme tämän rukouksen kautta: ”Tutki minut, Jumala, katso sydämeeni. Koettele minua, katso ajatuksiini.  Katso, olenko vieraalla, väärällä tiellä, ja ohjaa minut ikiaikojen tielle.” (Ps. 139:23,24).

On lohduttavaa tietää, että meille rukoilijoille on annettu tämä ihana lupaus: ”Jos me tunnustamme syntimme, niin Jumala, joka on uskollinen ja vanhurskas, antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä. ” (1 Joh. 1.9).

Antti Ronkainen

P.S. Lisää aiheeseen liittyvää löydät tästä saarnasta.