Onko sinullakin umpiluupää?

Onko sinullakin umpiluupää?

Leena 7. joulukuuta 2013

Useimmilla meistä on. Se ilmenee pitkin päivää monissa eri asiayhteyksissä sekä suhteessamme Jumalaan. Elinikäinen elämää ja päätöksiä hankaloittava aihe on: Onko Jumala todellakin kutsunut minut? Ja mihin?

Tämän kysymyksen pitäisi jo sinänsä soittaa kaikkia kelloja heti, sillä se on lähes identtinen sen kanssa mitä käärme kysyi paratiisissa. Kaikki ”Onko Jumala todellakin sanonut” -tyyliset lauseet voisi vetää heti vessasta alas. Ne ovat käärmeen kysymiä, niihin vastataan raamatunlauseilla lyhyesti ja ytimekkäästi ja loppuun voi halutessaan lisätä kehotuksen: Häivy!

Se mitä mieltä kutsustamme olemme tuntuu vaihtelevan vuosien, vuodenaikojen, vuorokaudenaikojen, mielialan, elämäntilanteen,  terveyden, sairauden, syntisyysasteen, maantieteellisen sijainnin, siviilisäädyn, perhetilanteen, työtilanteen, varallisuusasteen, euforia-asteen ja ties minkä kaiken mukaan.

Periaatteessa kaiken pitäisi olla melko yksinkertaista. Raamattu sanoo selkeästi, että Jumala ei kadu kutsumistaan. Joonan tarinassa annetaan viitteitä siitä, mitä mieltä Jumala on siitä, että vastustamme kutsua. Joona oli luupäiden luupää. Joona ei ainoastaan jättänyt lähtemättä, vaan karkasi. ”En varmana mene”, sanoi Joona ja häipyi vastakkaiseen suuntaan. Mutta Joona teki surkeaksi paitsi oman elämänsä, myös hankaloitti ympärillä olevien elämää.

Minun elämäni voi olla pitkä tai lyhyt. Saamani ajan voin käyttää parhaaksi katsomallani tavalla. Jumala on armollinen ja hänellä on nykyään hirveän pitkä pinna, koska Jeesus on välimiehenä ihmisen ja Jumalan välillä. Minun ei kuitenkaan pidä erehtyä siinä, että Jumala kävelisi perässäni ja ruikuttaisi kutsuaan aamusta iltaan. ”Tule ny, jooko. Lähre ny mun mukaan Aasijaan. Kyllä sää oot varmana ihan ookoo.”  Mitä me oikein luulemme? Että Jumala on Tampereelta?

Ensisijaisesti Jumalan kutsu ei ole ”jonnekin”, vaan seuraamaan Häntä ja tuntemaan Hänet. Sitten voidaan vaikka mennäkin jonnekin. Älä neutraloi Jumalan kutsua, Jumalakaan ei neutraloi sinua.

Leena

Kirjoitus on julkaistu alun perin Majakka-seurakunnan kausiohjelman Editor’s Corner  -palstalla.