Jeesus sanoi: "Näin loistakoon teidänkin valonne ihmisille, jotta he näkisivät teidän hyvät tekonne ja ylistäisivät Isäänne, joka on taivaissa" (Matt. 5:16). Ensi viikolla alkava Unelma Espoosta – tapahtuma on eri seurakuntien yhteinen palvelutempaustapahtuma, jonka mottona on ”Haluamme tehdä hyvää, koska Jumala on hyvä”. Tapahtuman järjestäjinä ovat Olarin ja Tapiolan luterilaiset seurakunnan, Espoon helluntaiseurakunta ja Majakka-seurakunta.

Toisaalla Jeesus sanoi: "Varokaa tuomasta hurskaita tekojanne ihmisten katseltavaksi, muuten ette saa palkkaa taivaalliselta Isältänne" (Matt. 6:1). Onko sittenkin väärin, että julkisesti palvelemme ihmisiä? Ovatko nämä Jeesuksen sanat ristiriidassa sen kanssa, mitä hän aiemmin puhui hyvien tekojemme loistamisesta valona ihmisille (Matt. 5:16)?  Eikö tämä Raamatun kohta (Matt. 6:1) juuri vahvista perisuomalaisen ajatuksen uskonasioiden henkilökohtaisuudesta ja muille kuulumattomuudesta? Eikö julkinen hyvän tekeminen ruoki vain ihmisen ylpeyttä? 

Jeesus vastusti ulkoista uskonnollista toimintaa, jossa kyllä olivat oikeat asiat, mutta jonka motiivit olivat väärät ja jonka taustalta puuttui salainen elämä Jumalan kanssa. Asiayhteydestä näemme, että varoittaessaan ihmisiä tuomasta hurskaita tekojaan ihmisten katseltaviksi, Jeesus tarkoitti näillä teoilla rukousta, antamista ja paastoamista. Kaikki nämä liittyvät meidän suhteeseemme Jumalaan ja kertovat kuka tai mikä hallitsee aikaamme, ruumistamme ja rahojamme. Näiden asioiden on tarkoitus nousta Jumalan rakkauden muuttamasta ja täyttämästä sydämestä.  Kyseisiä tekoja ei tehdä ihmisille, vaan Jumalalle.  

Unelma Espoosta -tapahtuman yhteydessä meidän on muistutettava itsellemme julkisen palvelemisen taustalta löytyvän salaisen jumalasuhteen tärkeydestä. Tässä suhteessa Jumala haluaa tuoda elämäämme rakkauden ja nöyryyden. Vapaudumme palvelemaan muita ihmisiä ilman omia taka-ajatuksia tai tarkoituksellista itsemme korottamista. Näin myös hyvät tekomme nähdessään ihmiset voivat ylistää meidän sijastamme taivaallista isäämme.

Unelma Espoosta –tapahtumasta löydät lisäinfoa täältä.

Kirjoitus on muokattu alun perin ”Pääkaupunkiseudun Urbaani Unelma –tiedotuslehteen” 5/2009 kirjoittamastani jutusta.