Psalmin 23 äärellä

Psalmin 23 äärellä

Titta 4. kesäkuuta 2014

Tässä jatkan edellisen "Elämän matkatavarat" -blogini (linkki) tunnelmissa.

Psalmin 23 äärellä

Muistutan itseäni päivittäin, että Jumalan lupaukset ovat totta. ”Heittäkää kaikki murheenne hänen kannettavakseen, sillä hän pitää teistä huolen”. (1. Piet. 5:7).

Otan psalmista 23 joitain minulle tärkeitä kohtia lähempään tarkasteluun.

”Herra on minun paimeneni”
Raamatussa on vertauskuvia Jumalan ja ihmisen suhteesta: isän suhde lapsiinsa ja paimenen suhde lampaisiinsa. Lampaiden ja ihmisten käytöksessä on monia yhtäläisyyksiä kuten laumahenkisyys, pelot, itsepäisyys. Kaikista näistä ominaisuuksista huolimatta Jeesus valitsee meidät, kutsuu meitä nimeltä, iloitsee, että saa hoivata meitä. Jeesus sanoi: ”Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua”. (Luuk. 9:23). Kysyn usein  itseltäni, kuulunko todella hänelle. Tunnustanko hänen oikeutensa elämääni ja hyväksynkö hänen omistusoikeutensa?

”Hän virvoittaa minun sieluni”
Ajattelen välillä, että kun Jumalan lapsena lankean, olen masentunut ja avuton, Jumala saa minusta tarpeekseen. Näin ei kuitenkaan ole. Jeesus sanoi olevansa meidän Paimenemme ja hän suhtautui armahtavasti niihin, jotka olivat yhteiskunnan hyljeksimiä.

Olen huomannut omassa elämässäni, että kompastun usein silloin, kun olen varmin itsestäni, kun kaikki sujuu hyvin. Kuitenkin kokemus on opettanut, että tilanteet, joissa luulen olevani vahvoilla ja pärjääväni mainiosti, ovat minulle erityisen vaarallisia.

”Hän ohjaa minut oikealle tielle nimensä kunnian tähden”
Käyttäydymme usein samalla tavoin kuin lampaat. Noudatamme mieluummin omia mielijohteitamme ja kuljemme omia teitämme. Jes. 53:6 sanoo: ”Me vaelsimme kaikki eksyksissä niin kuin lampaat, kukin meistä poikkesi omalle tielleen.” Kun poikkean omalle tielleni, teen mitä haluan. En halua luopua oikeudestani tehdä itse omat päätökseni. Meidän Hyvä Paimenemme sanoo: ”Minä olen tie, totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.” (Joh. 14:6)

”Sinä valmistat minulle pöydän…”
Ylivoimaisen vaikean tilanteen edessä saatamme lamaantua pelosta, emme pysty edes huutamaan apua. Hyvä Paimen haluaa ehkäistä ennalta tällaiset onnettomuudet. Meidän on vain pysyteltävä niin lähellä Häntä, että hän voi suojella meitä. Jeesus oli kaikessa kiusattu niin kuin mekin. Hän koki kaiken ihmisten tavoin maan päällä ja on käynyt läpi meidän kärsimyksemme. Siksi Hän ymmärtää meitä, välittää meistä ja armahtaa meitä.

”Sula hyvyys ja laupeus seuraavat minua”
Mietin, kuinka moni meistä on sitä mieltä, että hyvyys ja laupeus seuraavat meitä, mitä sitten elämässämme tapahtuikaan. Niin kauan kuin kaikki sujuu hyvin, on helppo sanoa näin. Entä jos terveys pettää, joudun työttömäksi eikä rahat riitä laskujen maksamiseen?  Silloin luottamukseni Jeesukseen joutuu koetukselle.  Mutta jos todella olen Kristuksen hoidossa, voiko elämässäni syntyä sellaista vaikeutta, etteikö lopputulos kuitenkin osoittautuisi hyväksi. Muistutan itseäni alituisesti, että Herran hyvyys ja laupeus minua kohtaan ovat uusia joka päivä. Hän kaipaa minun rakkauttani. Minä rakastan Häntä, koska Hän ensin rakasti minua.

”Minä saan asua herran huoneessa päivieni loppuun asti”
Ymmärrän, että tässä ’huoneella’ tarkoitetaan Hyvän Paimenen perhettä tai laumaa. Jeesus vertasi itseään oveen, josta lampaiden oli määrä päästä Hänen lammastarhaansa. Jeesuksen lammaslaumaan on vain yksi tie, joka käy omistajan, Hyvän Paimenen kautta. Hän sanoi: ”Minä olen ovi; jos joku minun kauttani menee sisälle, niin hän pelastuu, ja hän on käyvä sisälle ja käyvä ulos ja löytävä laitumen”. (Joh. 10:9)

Olen usein pohtinut, miten minä vaikutan ’aidan toisella puolella oleviin’? Vaellanko Jumalan yhteydessä niin, että nämä ihmiset tulevat kateellisiksi nähdessään elämästäni heijastuvaa tasapainoa ja tyydytystä? Näkevätkö he minussa, että kannattaa olla Kristuksen oma?  Onko elämäni omiaan johtamaan heitä Hänen luokseen, ja iankaikkiseen elämään?

Titta

Kommentit

Lisää omasi
  1. avatar

    keijo 6. heinäkuuta

    Hieno psalmi tuo 23 iloisien hetkien ja virvoittavien vesien äärellä lampaana ja taas tänä päivänä arrnon hengen ohjaamana ja taivaan Jumalan siunauksessa voittoisan kristusken veren pelastavan voiton vuoksi me saamme olla tuon psalm 3´23 elämässä sisällä nauttien Herran läsnaoloa ja virvoitua elävän sanan äärellä ,kiitos ja siunausta,keijo södertälje