Raamattu ja tiede - osa 3/3

Raamattu ja tiede - osa 3/3

Tommi 29. heinäkuuta 2010

Miten määrittelemme uskon? Voiko uusi kasaantuva tieto kumota uskomme Raamattuun? Se riippuu siitä, miten ahtaasti tai väljästi tulkitsemme sitä. Luonnollisesti on mahdollista ajaa ojaan keskitien molemmilla puolilla.

Liian ahdas Raamatun tulkinta johtaa helposti ohi pääasioista. Voin väitellä koko loppuelämäni evoluutiosta ja mitä sillä voittaisin? Vaikka evoluutio myöhemmin osoittautuisi virheelliseksi teoriaksi, en usko että uskovien määrä pelkästään siitä johtuen lisääntyisi. Tuntuu myös ahdistavalta ajatella, että uskoni Raamattuun voisi sortua jonkun uuden tieteellisen löydön myötä. Tähän ahdistukseen löytyy toisaalta helppo ratkaisu: monien uskovien käyttämä pää pensaaseen-metodi. Haitallista tässä asenteessa on, että se voi estää uskovaa oppimasta, kehittymästä ja kasvamasta, koska kaikki tarpeellinen jo tiedetään.

Toisaalta jos Raamatun auktoriteetista luovutaan, niin ollaan vain ajopuita kulttuurin virrassa. Raamatun mukana kristinuskosta häviää se ominaislaatu, mikä erottaa sen muista uskonnoista ja sekularismista, eikä sillä silloin oikeastaan ole paljoa muuta annettavaa, mitä ihmiset eivät löytäisi muualta. Jos koko Raamattu käsitetään mielikuvituksen tuotteeksi: vertauskuviksi, myyteiksi ja kertomuksiksi, niin vaarana on, että emme enää ole kristittyjä lainkaan. Kristinuskon ytimeen on alusta lähtien kuulunut arkikokemuksen vastaisten yliluonnollisten tapahtumien todellisuus. Jeesus nousi ylös kuolleista, vaikka on selvää, että kuolleista nousemisia ei yleensä tapahdu. Kristinuskon ydinopit eivät mahdu tieteelliseen maailmankuvan raameihin, vaan ylittävät ne.

"Koskien asioita jotka ylittävät käsityskykymme ja tietomme, löydämme Pyhistä Kirjoituksista kohtia, jotka voidaan tulkita monella eri tavalla, ilman ennakkokäsityksiä siitä uskosta, jonka olemme vastaanottaneet. Näissä tapauksissa meidän ei pitäisi syöksyä täyttä päätä kannattamaan tiettyä puolta asiassa niin, että jos etsintä totuuden löytämiseksi myöhemmin edistyy, vieden pohjan näkemykseltämme, me myös kaadumme sen mukana. Tämä olisi taistelemista, ei Pyhien Kirjoitusten opetuksen puolesta, vaan omamme, toivoen niiden opetuksen mukautuvan omaamme, vaikka enemmänkin meidän pitäisi toivoa oman opetuksemme mukautuvan Pyhien Kirjoitusten mukaan." - Augustinus

Tämä on kolmiosaisen Raamattu ja tiede -blogisarjan viimeinen osa.

Tommi Ahonen

Kirjoittaja on yhden vaimon mies, maaliskuussa syntyneen suloisen tyttövauvan isä, majakkalainen, Katajainen Kansa-yhtyeen laulaja ja opiskelija Suomen teologisessa opistossa.

Kuva Stock photo.

Kommentit

Lisää omasi
  1. avatar

    Majakka 11. syyskuuta

    Tätä aihetta käsitellään Majakka-illassa la 18.9.2010, jolloin teemaillan vieraana on professori Tapio Puolimatka. Katso lisätiedot tapahtumailmoituksesta
    http://www.majakka.net/toiminta/syntynyt-rajahdyksesta-professori-tapio-puolimatka/