Ra(a)jaton elämä

Ra(a)jaton elämä

Manu 28. huhtikuuta 2012

Nick Vujicicin kirja 'Ra(a)jaton Elämä' kertoo positiivisuudesta, vaikeuksien voittamisesta, tahdon voimasta, Jumalasta ja paljon myös Nickistä itsestään. Jos kirjoittaja olisi joku tavallinen John Doe , niin kirjaa voisi aluksi pitää periamerikkalaisena positiivisuushömppänä.  Mutta koska Nickin elämän lähtökohdat poikkeavat huomattavasti useimpien meidän elämästä, tilanne on toinen. Nick syntyi ilman käsiä ja jalkoja. Tyrmäävästä alusta huolimatta tai ehkä juuri sen takia, hän on rohkaissut miljoonia ihmisiä YouTube-videoillaan, julkisilla esiintymisillään kymmenissä maissa ja nyt myös kirjallaan. Nickillä on oma järjestönsä ja sen lisäksi hän työskentelee seurakuntansa evankelistana. Hän kiertää kouluissa, seurakunnissa ja erilaisissa tapahtumissa rohkaisemassa ihmisiä ja kertomassa, mistä hänen asenteensa on peräisin.

Vujicic syntyi uskovan perheen esikoisena Australiassa 1982. Raajattoman lapsen syntymä oli järkytys hänen vanhemmilleen. Nick sai kuitenkin viettää onnellisen lapsuuden tajuamatta erilaisuuttaan. Vanhempia suositeltiin laittamaan Nick vammaisten lasten kouluun. Äiti sanoi, että Nickissä ei ole muuta vikaa kuin että muutama ruumiinosa puuttuu, joten hän meni tavalliseen kouluun. Koulussa häntä kiusattiin ja hän suunnitteli jopa itsemurhaa. Nick rukoili, että Jumala tekisi ihmeen ja kasvattaisi hänelle puuttuvat jäsenet, mutta siihen rukoukseen ei ole (vielä) vastattu. Raamatun kohta sokeasta miehestä (Joh 9:3) kosketti Nickiä - ehkä Jumala haluaa käyttää häntäkin tekojensa osoittamiseen. Ja niin Hän on totisesti tehnyt!  Kirjoittaja on täynnä intoa, eikä raajojen puuttuminen ole estänyt häntä pelaamasta jalkapalloa, sukeltamasta, surffaamasta, kalastamasta, esiintymästä elokuvassa, eikä varsinkaan kohtaamasta ihmisiä. Kirjan kirjoittamisen jälkeen hän on myös hypännyt laskuvarjolla sekä mennyt naimisiin.

Kirjassaan Vujicic kertoo monia keinoja muuttaa asennettaan positiivisempaan suuntaan. Hänelle kaikki toivo tulee pohjimmiltaan Jumalalta. Hän kirjoittaa myös elämän tarkoituksen löytymisestä, toiveikkuudesta, itseensä uskomisesta, rohkeasta toiminnasta, sinnikkyydestä, muutoksen hallinnasta, ihmissuhteista, tilaisuuksiin tarttumisesta ja antamisesta. Kaiken aikaa hänellä on pilke silmäkulmassa. Hän kehoittaa lukijaa kirkastamaan Jumalaa omalla elämällään, jättämättä pois yhtään omasta tarmostaan tai ainutlaatuisuudestaan.

Asenne ratkaisee, aina.

Kirjan luki Manu.

Vuijicic, Nick. Ra(a)jaton Elämä. 248 sivua. Päivä Osakeyhtiö 2010. Kirjaa voi tilata mm. Päivän verkkokaupasta.