Rakkaudelle perustettu valtakunta

Rakkaudelle perustettu valtakunta

Teemu 24. joulukuuta 2010

Jouluna saamme juhlia Jeesuksen syntymää. Jouluevankeliumin ihanimpia kohtia on enkelien ilmoitus: ”Älkää peljätkö, sillä katso minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle; teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa”.

Jeesus toi maailmaan valon, toivon ja pyhyyden. Häneen turvaamalla meillä jokaisella on pääsy Isän tykö ja iankaikkiseen elämään.  Jopa Napoleon myönsi St. Helenan karkoituksensa aikana Jeesuksen suuruuden.  Hän kirjoitti:

”Aleksanteri Suuri, Caesar ja minä olemme perustaneet ja hallinneet suuria valtakuntia. Mahtimme perustui armeijamme voimaan.  Nuo valtakunnat ovat nousseet, kukoistaneet ja kukistuneet. Jeesus Kristus perusti valtakuntansa rakkaudelle ja se valtakunta on pystyssä yhä.”

Mutta oletko koskaan ajatellut sitä, miten tarkasti Jumala johti kaiken Jeesuksen syntymässä? Ja kuinka monta asiaa olisi voinut mennä pieleen? Katsotaanpa kuvauksia Jeesuksen syntymästä eri evankeliumeista.  

Ensinnäkin, mitä olisi tapahtunut jos Maria olisi sanonut enkeli Gabrielille, että hän ei suostuisi siihen, että tulisi Pyhästä Hengestä raskaaksi? Entäs jos kukaan muu nainen maailmassa ei olisi ollut kuuliainen Jumalan pelastussuunnitelma olisi rauennut tyhjiin. Mutta kiitos Jumalalle, Maria vastasi: ”Katso, minä olen Herran palvelijatar; tapahtukoon minulle sinun sanasi mukaan”.

Entäs jos Joosef olisi hyljännyt Marian huomatessaan, että hän oli raskaana kihlausaikana?  Tuona aikana oli lähes mahdotonta naiselle pärjätä itse yhteiskunnassa. Onneksi tässäkin huomataan, että Joosef oli kuuliainen.

Matt. 1:18 -> ”Kun hänen [Jeesuksen] äitinsä Maria oli kihlattu Joosefille, huomattiin hänen ennen heidän yhteenmenoaan olevan raskaana Pyhästä Hengestä.  Mutta kun Joosef, hänen miehensä oli hurskas, ja koska hän ei tahtonut saattaa häntä häpeään, aikoi hän salaisesti hyljätä hänet.   Mutta kun hän tätä ajatteli, niin katso, hänelle ilmestyi unessa Herran enkeli, joka sanoi: ”Joosef, Daavidin poika, älä pelkää ottaa tykösi Mariaa, vaimoasi; sillä se, mikä hänessä on siinnyt, on Pyhästä Hengestä. Hän on synnyttävä pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Jeesus, sillä hän on vapahtava kansansa heidän synneistänsä.”  

Kun Joosef heräsi, hän teki niinkuin enkeli sanoi, ja Jumalan ihana pelastussuunnitelma meni taas eteenpäin.

Entäs sitten sen ajan ”päivänpolitiikka”? Keisari Augustukselta tuli juuri silloin käsky, että kaikkien piti mennä verolle pantavaksi. Marian ja Joosefin piti lähteä Beetlehemiin asti, vaikka Maria oli aivan viimeisillään raskaana. Entäs jos synnyttämisen aika olisi tullut siellä erämaassa? Sen ajan lääketiede ei kaupungeissakaan ollut järin hyvä. Mutta Jumala varjeli tämän pariskunnan, joka oli kuuliaisuudellaan valinnut olla osa Jumalan pelastussuunnitelmaa.

Viimeisimpänä uhkana oli Herodeksen viha Jeesusta kohtaan. Herodes tiesi, että Jeesus oli tuleva kuninkaaksi. Entäs jos Joosef ei silloin olisi kuullut enkelin varoittavaa ääntä? Tässäkin tilanteessa, kiitos Jumalalle, Joosef kuuli enkelin varoittavan äänen.

Matt. 2:13 ”Herran enkeli ilmestyi Joosefille unessa ja sanoi: >>Nouse, ota lapsi ja hänen äitinsä ja pakene Egyptiin, ja ole siellä siihen asti, kun minä sinulle sanon, sillä Herodes on etsivä lasta surmatakseen hänet>>. Niin hän nousi, otti yöllä lapsen ja hänen äitinsä, ja lähti Egyptiin. Hän oli siellä Herodeksen kuolemaan asti”

Jumala varjeli näissä kaikissa vaaran paikoissa. Maria ja Joosef elivät toteen Psalmia 91: ”Sillä hän antaa enkeleilleen sinusta käskyn varjella sinua kaikilla teilläsi”. Huomaatteko yhden asian: Maria ja Joosef olivat äärettömän herkkiä Jumalan äänelle. Se oli ainoa mahdollisuus, koska Jeesus annettiin heidän kasvattilapsekseen. Jumalan oli pakko olla näille sijaisvanhemmille erittäin läheinen, että Jeesus kasvatettaisiin täällä maan päällä niinkuin Hän haluaa.

Jeesuksen syntymästä voimme oppia sen, että kuulemalla ja tottelemalla Jumalan ääntä, me voimme olla osa niin valtavaa suunnitelmaa, ettemme itsekään sitä voi käsittää.  Joosef ja Maria saivat elää tätä käytännössä todeksi.  Heidän kuuliaisuus edesauttoi totuuden, valkeuden ja pelastuksen tulemista maan päälle. Jeesus toi maailmaan valtakunnan, jolla ei ole loppua. Se on perustettu rakkaudelle, ja siksi se kestää iäti.

Siunattua Joulua teille kaikille!

Teemu, Majakan ruokapalvelun vastuuhenkilö