Rakkauden murrettu myytti

Rakkauden murrettu myytti

Taru 2. syyskuuta 2011

Singaporelainen pastori Kong Hee puhuu epäaasialaisen suoraan mistä tahansa aiheesta, tosin aina rakkaudellisesti. Hän opetti kerran rakkauden myyteistä. Nykyään olemme niin median luoman elämänkuvan pauloissa, että elämme harhakuvissa rakkaudesta, emmekä siksi aina osaa valita seurustelukumppania/puolisoa viisaasti. Sopiva ihminen kun ei astu elämäämme välttämättä niin, että viulut soivat taustalla ja kaikki on täydellistä. Oikeaa rakkautta on myös harvoin ensisilmäyksellä. Tämä lienee suurin elokuvamyytti.

Etsimme toisesta ominaisuuksia, jotka eivät todellisuudessa ole kestävän onnen rakennuspalikoita, vaan pikemminkin omista rikkinäisyyksistä johtuvia tarpeita. Seuraavassa kärjistetysti: ”Saatamme rakastua johonkuhun, koska hän on viehättävä ja saa meidät nauramaan. Sama henkilö voi kuitenkin olla vaikka rikollinen tai epäluotettava.”  Eli hauskuus ei riitä yksin syyksi. Omista rikkinäisyyksistä johtuen voi myös vetää puoleensa vääränlaisia ihmisiä. Voimme myös sotkea viehätyksen rakkauteen. Kauniin ulkomuodonkin viehätys lakastuu, jos sisäinen ihminen on rikkinäinen, riippuvainen tai muuten hankala.

Vaikka keskinäistä vetovoimaakin on oltava, pitkäikäinen onni syntyy tutkimustenkin mukaan siitä, että toiseen voi luottaa, on yhteisiä mielenkiinnon kohteita, samanlaiset arvot, rahan ja ajankäytöstä voidaan sopia ja voi olla parhaat ystävät. Jos haluaa olla parhaat ystävykset, ei ehkä kannata valita puolisokseen Mensan jäsentä, jos itse on kiinnostunut vain TV:n saippuaoopperoista. Noita ominaisuuksia ei aina heti huomaa ja koska feikatakin voi, joskus saattaa pettyä.

Lainatakseni taas pastori Kongia: ”Paras lahja, jonka voit antaa puolisollesi, on terve sydän.”  Eli jos jotakin painolastia ja ongelmia on sisimpään kertynyt, kannattaa asiat selvittää, jotta loppuelämä olisi helpompaa molemmille. Ja jos ei ole vielä mennyt naimisiin, on aika sitäkin otollisempi omista haavoista paranemiselle. Voi käydä niin, että kun on itse ehyempi, alkaa houkutella sopivampia puolisoehdokkaita. Ja toimiihan tämä kaikkiin ihmissuhteisiin, ystävien valintaan ja perheeseenkin.