"Spotti valomeressä"

"Spotti valomeressä"

Riikka 24. maaliskuuta 2012

Oletko koskaan kokenut syyllisyyttä siitä, ettet osaa evankelioida? Minä olen.  Elisa Morganin "Spotti valomeressä - Miten voisin kertoa uskostani Jeesukseen?" -kirja lähtee liikkeelle siitä ajatuksesta, että me kaikki Jeesukseen uskovat loistamme VALOA. Oli meissä oleva valo pieni tai suuri, se muuttaa pimeyttä. Entä jos valoni on niin heikko, etten voi vaikuttaa asioihin?

En osaa ja saatan epäonnistua.
En osaa, enkä halua sekaantua.
En osaa, enkä halua loukata.
En osaa, eikä minulla ole dramaattista tarinaa kerrottavanani.
En osaa, enkä tiedä vastauksia kaikkiin kysymyksiin.
En osaa, enkä osaa suhtautua ihmisiin, jotka ovat erilaisia kuin minä.

Morgan kertoo avoimesti oman elämän esimerkkien avulla, miten ylittää kaikki ”en osaa – ajatukset”. Hän rohkaisee lukijaa seisomaan sillä paikalla, mille Jumala on asettanut. Valaisenko ympäristöäni kynälampun, ajovalojen vai työmaavalaisimen lailla ei merkitse vaan se, että VALAISEN omana itsenäni yrittämättä olla joku toinen.  Ratkaisuna on olla piilottamatta lamppua ja tuoda usko ja sen tuoma TOIVO esille arkipäivän pienissä kohtaamisissa.

”Minä osaan – ajatukset” johdattavat puolestaan lukijan pieniin valonsäteisiin, joiden avulla voi olla osa toisen ihmisen prosessia kohti Jumalaa. Nämäkään taidot eivät tule annettuna, vaan ovat osa meidän kasvuamme kohti Jeesuksen kaltaisuutta.

Osaan hyväksyä toiset sellaisena kuin he ovat.
Osaan olla ystävä.
Osaan olla aito.
Osaan auttaa lapsiani tuntemaan Jeesuksen, jonka itsekin tunnen.
Osaan tuoda toivoa arkielämän hetkiin.
Osaan tehdä yhteistyötä toisten kanssa.
Osaan tarjota apua ja toivoa kriisitilanteessa.
Osaan palvella.
Osaan hyväksyä toisten epäilykset.
Osaan kertoa uskostani juhlapyhinä.
Osaan yrittää silloinkin, kun se tuntuu toivottomalta.
Osaan luottaa Jumalaan työni tuloksissa.
Osaan jättää valon perinnöksi.

Kirja hoiti sisäistä syyllisyyttäni evankelioimisen suhteen. (Huh, ehkä se ei olekaan niin vaikeaa!) Se rohkaisee olemaan ihminen ihmiselle tavallisena ja epätäydellisenä kristittynä, joka sellaisenaan hohtaa iankaikkista valoa.

Kirjan luki Riikka

Morgan, Elisa. Spotti valomeressä. Kuinka voisin kertoa uskostani Jeesukseen. s. 197. Kustannus Oy Uusi tie 2010. Kauppapaikkoja löydät vaikka täältä.