Sydämen rukous

Sydämen rukous

Riikka 20. syyskuuta 2013

Sydämen rukous – kirja osui käteeni kesälomamatkalla Valamon luostarin kaupassa Heinävedellä. Tämän kirjan kautta ortodoksinen kirjallisuus avautui eteeni kuin uusi manner, jossa riittää tutkimista. Kirjassa on jonkin verran sellaisia osuuksia, joita protestanttina on vaikea ymmärtää, mutta paljon sellaista upeaa hengellistä syvyyttä, josta voi helposti ammentaa.

Sydämen rukoukseen on koottu Valamon isien keskusteluja ja opetuksia sekä Uuden Valamon historiaa. Samat teemat tulevat esille eri ihmisten kanssa käydyissä keskusteluissa laajentaen mukavasti näkökulmia. Kirjassa minua puhutteli eniten opetus mielenrauhasta ja lakkaamattomasta rukouksesta.

Tässä otteita kirjasta:

”Kukaan mukavuutta etsivä ei odotakaan saavuttavansa sisäistä rauhaa. Hän ei edes tiedä mitä se on.”

”Miten mielen tyyneys saavutetaan? – Vältä kaikkea, mikä häiritsee mielen rauhaasi ja vaali kaikkea, mikä lisää sitä.”

”Mikä on tärkeintä elämässä? – Rakkaus. Älä koskaan tuomitse ketään, älä pidä vihamie-hiä ja kunnioita jokaista. Vältä elämässä kaikkea, joka tekee sinut ylpeäksi ja häiritsee mielenrauhaasi. Paras rukous on - ”tapahtukoon Sinun tahtosi”. Todellinen katumus peittää kaikki synnit. – Ulkonainen hurskaus ja hartaus, ääneen lausutut rukoukset, valvomiset ja paastot ovat hyviä ja tarpeellisia, mutta vain voimakkaan sisäisen elämän kehyksinä. Sisäinen elämä on nöyryyttä, lakkaamatonta rukousta ja Jumalaan luottamista.”

”Kuinka saavutetaan hengellinen rauha? - Eläkää tässä hetkessä. ”Riittää kullekin päivälle oma vaivansa.” Ennen kaikkea riippukaa kiinni rukouksessa. Silloin teille avautuu uusi ja ihmeellinen maailma.”

”Kuka elää Kristuksessa sitä Jumalan käsivarret kannattelevat. Hänen ei tarvitse huolehtia mistään.”
”Tärkein pyrkimyksen kohdehan on rakkaus, rakkaus Totuuteen eli Jumalaan ja rakkaus lähimmäisiin. Jumala on rakkaus. - Viimeisellä tuomiolla meiltä ei tulla kysymään missä, miten ja kuinka paljon rukoilimme tai mietiskelimme, vaan kysytään ruokimmeko, juotimmeko, vaatetimmeko ja kävimmekö katsomassa lähimmäistämme.”

Kirjan luki Riikka 

Bolshakoff, Sergei. Sydämen rukous. 115 sivua. Valamon luostari. 2013, 2. tarkistettu painos. Kirjan voit ostaa vaikka Valamon luostarin WebTuohus-verkkokaupasta täältä.

Kommentit

Lisää omasi
  1. avatar

    Rauno Kiljander 21. syyskuuta

    1 Kor.13 Yhteenvetona: Suurin niistä on Rakkaus.