Tietäjä

Tietäjä

Riikka 23. lokakuuta 2013

Tommy Hellstenin Tietäjä-kirjat ovat ehkä erikoisimpia kirjoja, mitä olen koskaan lukenut. Kirjojen päähenkilö on Einari-niminen mies, joka ottaa Hellsteniin yhteyttä, jotta he kirjoittaisivat kirjan yhdessä. Einari ei ole mikään tavallinen tallaaja. Hän on sekoitus Kristus-hahmoa, kylähullua ja viisasta miestä.

Erilaisten tempausten avulla Einari opettaa Hellstenille, joka seikkailee kirjoissa vaimonsa Caritan kanssa, elämän syviä totuuksia. Totuudet ovat kristinuskolle uskollisia, mutta eivät perinteissä, eivätkä varsinkaan uskonnollisessa mielessä. Sarjassa on kolme kirjaa ”Tietäjä”, ”Tietäjän silmin” ja ”Tietäjän kylä”.

Ensimmäisessä kirjassa ”Tietäjä” minua pohdituttivat erityisesti seuraavat ajatukset:

”Uupumus on sitä, ettei elä ikuisuudessa, vaan ajassa.”

”Olemme kadottaneet olemisen kyvyn. Panemme asioita tapahtumaan sen sijaan, että seuraisimme, mitä tahtoo tapahtua. Vain rakkaus on tarpeeksi nöyrä voidakseen herkistyä kuulemaan, mitä tahtoo tapahtua.”

”Kun ei luota, ottaa asiat omiin käsiinsä ja panee asioita väkisin tapahtumaan. Tämä on omavoimaisuutta.”

”Kun elää ajassa, on ottanut asiat omiin käsiinsä ja silloin kuvittelee, että pitää olla tehokas ja saada jotakin aikaan. Silloin asettaa myös itselleen päämäärän, että tietty tavoite on saavutettava siihen ja siihen mennessä. Näin ihminen luo itselleen kiireen. Tulos on silloin tärkeämpi kuin prosessi.”

”Pyhässä NYT-hetkessä elävä ihminen ohjautuu rakkaudesta, eikä pyri mihinkään erityiseen. Hän tekee sen, mitä rakkaus hänessä tahtoo tehdä. Hän ei huolehdi lopputuloksesta, vaan ymmärtää, ettei se ole hänen vastuullaan.”

”Kun muutat ajatteluasi, muutat pikku hiljaa käyttäytymistäsi. Kun muutat käyttäytymistäsi, muutat vähitellen tunteitasi. Tulet huolettomaksi. Elät ikuisuudessa. Teet vain sen, mitä rakkaus sinussa tahtoo tehdä. Lopputulos syntyy, kun se tahtoo syntyä.”

Nämä ajatukset murtavat minussa suorittajaidentiteettiä ja laittavat uudelle elämän matkalle. Voisinko elää levosta käsin ja luottaa siihen, että Jumala johdattaa minua joka tilassa? Olisiko usko on ennen muuta luottamista Taivaalliseen Isäämme?

Kirjan luki Riikka

Hellsten, Tommy. Tietäjä. 217 sivua. WSOY 2005. 3. p. Painos on loppu kustantajalta, mutta voit löytää kirjan antikvariaatista, esim. täältä