Timo Saarinen: Jaakobin paini

Timo Saarinen: Jaakobin paini

Manu 16. tammikuuta 2014

Timo Saarinen pureutuu esikoiskirjassaan Jaakobin elämään. Vaikka Jaakob on Raamatusta tuttu henkilö, tuo Saarisen näkökulma Jaakobin elämän paljon läheisemmäksi ja auttaa näkemään, mitä voisimme oppia siitä omaan elämäämme.

Jaakobin elämä saa dramaattisen käänteen hänen huijattuaan esikoisen siunauksen isältään Iisakilta veljensä Eesaun asemasta. Jaakob joutuu pakenemaan veljensä kostoa ja pakomatka kestää kokonaista parikymmentä vuotta ennen kuin veljekset jälleen tapaavat ja sopivat riitansa. Tämän ajan Jaakob joutuu asumaan hankalan enon/appiukkonsa luona tehden tälle niska limassa töitä koko ajan vaihtuvin ehdoin. Mutta Jumala ei ole unohtanut Jaakobia. Jumalan lupaukset seuraavat häntä, Jumala ilmestyy hänelle unessa ja jopa painii Jaakobin kanssa läpi yön. Tällaista erikoista kohtaamista ei kukaan muu liene kokenut! Jaakob pyytää myös anteeksi veljeltään ja haluaa hyvittää tekonsa.

Kirjassa Jaakobin elämän vaiheet kirjoitetaan nykysuomeksi niin, että niihin on helppo samaistua. Jaakob huijasi, hän tuli huijatuksi ja kuitenkin hän sai armon Jumalan silmissä ja Jumala siunasi häntä. Edes Jaakobin synnit eivät poistaneet sitä, että Jumala on uskollinen lupauksilleen. Vastoinkäymiset eivät Jaakobia lannistaneet, vaikka välillä otti tiukille. Loppujen lopuksi Jumala käytti Jaakobin vastoinkäymisiä ja muutti ne siunauksiksi. Vaikeimmalla hetkellä Jaakob tarrasi Jumalaan kiinni (kirjaimellisesti), eikä päästänyt irti ennen kuin oli saanut siunauksen. Vaikka Jaakob on juutalaisten kanta-isä ja historian merkkihenkilö, on hänen elämässään paljon tuttuja asioita. Hänen elämänsä ei ollut pelkkää riemujuhlaa, eikä helppoa. Hän kävi läpi tilanteita, joissa Jumalan johdatus tuntui olevan kaukana. Kuitenkin Jumala johdatti ja siunasi häntä. Jumala haluaa kohdata myös meidät samalla tavalla kuin hänet, silmästä silmään.

Saarinen heiluttaa sanan säihkyvää säilää terävästi ja hauskasti. Kirjoittaja osaa tuoda Raamatun tapahtumat lähelle, henkilökohtaiselle tasolle. Kirja on täynnä yllättäviä kielikuvia ja letkautuksia syvällisen sanoman ohella. Illallisen Manulle olisin kyllä kirjoittanut isolla.

Manu

Timo Saarinen: Jaakobin paini, 112 sivua. Päivä Osakeyhtiö 2013. Kirjan voit ostaa mm. kustantajan omasta verkkokaupasta täältä.