Valheellinen kauneus

Valheellinen kauneus

Taru 4. maaliskuuta 2011

"Olenko minä kaunis?" on kysymys, joka elää jokaisen naisen sisimmässä. Viime aikoina olen törmännyt tähän ajatukseen monelta suunnalta. Satuin katsomaan tv-ohjelmaa, jossa englantilainen malli halusi hänestä julkaistavan kansikuvan, jota ei ole retusoitu. Idea osoittautui todella hankalaksi toteuttaa. Haastatteluunkin muotikuvien retusoinnista uskaltautui vain kaksi miehille suunnattua lehteä ja yksi nainen, joka oli suuren naistenlehden entinen toimittaja. Nainen kertoi turhautuneensa taisteluun luonnollisempien kuvien puolesta, koska hänelle vain vastattiin aina, että ihmiset eivät halua ostaa lehteä käsittelemättömällä kannella. Mutta koskaan ei siis kokeiltu, onko näin.

Yllättävästi miehille suunnatut lehdetkään eivät halunneet liian muokattuja kuvia, koska kohderyhmä halusi kuvien naisten olevan ikään kuin lähestyttäviä. Lopulta ohjelman tekijä sai yhden lehden suostumaan kuvaukseen. Käsittelemätön kuva julkaistiin ja siitä tehtiin jättisuuri juliste. Kadulla haastatellut ihmiset totesivat, että kuva on kaunis, tai eivät huomanneet sitä käsittelemättömäksi, tai kommentoivat kuvan tekevän mallista inhimillisen. Ohjelmassa mainittiin myös siitä, että naislukijat masentuvat puolen tunnin kuluessa lukiessaan naistenlehtiä, koska eivät koe yltävänsä kuvien tasolle.

Kuka siis on päättänyt, että lehden tilaajat haluavat keinotekoisen täydellisiä naisia kuviin? Ei minulta ole ainakaan kukaan kysynyt mitään. Miksi pitäisi masentua lukiessaan lehteä? Ja onhan minulla aivotkin. Kauneusteollisuus ja markkinointi huijaavat meitä mennen tullen. Se minkä Jumala loi, on vihollinen varastanut tässäkin käyttöönsä. Jumala loi naisen kauniiksi ja halu olla viehättävä kuuluu naisena olemiseen. Eikä siinä ole itsessään yhtään mitään pahaa. Itsestään huolen pitäminen on päinvastoin suotavaa. Mutta mistä nämä kaikki yli terveen järjen menevät vaatimuksen naisen ulkonäköön tulevat? Ja miksi nuoret ja kauniit teinitytöt ruoskivat itseään omasta ulkonäöstään? Bulimia ja anoreksia ovat hälyttävän suuria ongelmia.
 
Palat loksahtivat päässäni kohdalleen kun kuulin toteamuksen, että vihollinen vihaa naisia ja haluaa tuhota meidät. Kirous tuli syntiinlankeemuksen seurauksena. 1. Moos. 3:15 ”Ja minä panen vainon sinun ja vaimon välille…”. Vaikka naisten elämässä on muitakin kipuja ja ongelmia, Jeesus tuli asettamaan kaiken ennalleen. Myös tämän. Sinä olet Jumalan silmäterä.

Taru