Valintoja

Valintoja

Mikko 5. maaliskuuta 2010

Robert Zimmerman eli Bob Dylan lauloi vuonna 1979 "Gotta Serve Somebody". Oivallus siitä, että jokainen meistä palvelee jotakuta pitää paikkansa yli kolmekymmentä vuotta tuon tekstin kirjoittamisen jälkeenkin.

Mitä valintoja teit tänään? Miksi valitsit kuten valitsit? Kaikki valintamme ovat seurausta jostain. Syön, koska on nälkä tai koska se on kivaa. Menen töihin, koska siitä saa rahaa ja rahalla saa ruokaa, vaatteita, muuta tarpeellista ja paljon tarpeetonta. Vai onko niin, että menen töihin, koska siellä on kivaa, saan siellä osakseni arvostusta, koen itseni tarpeelliseksi, pidän työkavereistani vai ehkä siksi että niin vain kuuluu tehdä?

Kuka istuu oman elämäsi valtaistuimella? Jos pidät itseäsi kristittynä oikea vastaus olisi "Jeesus". Tee testi. Seuraa valintojesi polkua ja riittävän monta valintaa ja syytä tarkasteltuasi näet, mitä tai kuka siellä valtaistuimella oikeasti nököttää. Ehkäpä löydät sieltä autosi, asuntosi, harrastuksesi, puolisosi, lapsesi, pankkitilisi, hauiksesi tai ihan oman itsesi ja oman mukavuutesi.

Omalla kohdallani mukavuuden maksimointi on usein valintojen perimmäinen syy. Se ei välttämättä ole ilmeistä ensi silmäyksellä, mutta liian usein tulee valittua se helpoin mahdollinen vaihtoehto, ihan vaan siksi koska se on mukavin. Joskus on helpompi olla hiljaa, kuin olla muiden kanssa eri mieltä. On mukavampi puhua säästä tai päivitellä lumen määrää kuin kysyä toiselta: "mitä kuuluu?" Silloinhan voisi joutua näkemään vaivaa ja aikaakin saattaisi kulua keskusteluun enemmän kuin mitä juuri nyt olisi sopivaa...

Väitän, että valintasi paljastavat mikä sinulle on tärkeää, mitä varten ponnistelet, ja lopulta: ketä tai mitä palvelet. Samalla tulet ottaneeksi kantaa siihen, mikä on identiteettisi ja miten näet oman elämäsi tarkoituksen - onko ainoa ponnistelemisen arvoinen asia "minä itse". Ainoa lääke tähän taitaa olla Paavalin ohje muuttua; uudistua mieleltä, niin että osaisi arvioida, mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää, hänen mielensä mukaista ja täydellistä (Room 12:2). Jumalan ajatus on, että valintamme ja elämämme toisi hänelle kunniaa, siksi meidät on luotu.

Kuka istuu elämäsi valtaistuimella - ketä sinä todella palvelet?

Mikko
Majakan lähetysjohtaja