Valmistautumisen aika

Valmistautumisen aika

Antti Ronkainen 30. marraskuuta 2010

Viime lauantaina Majakka-seurakunnassa otimme varaslähdön jo sukupolvia kestäneeseen perinteeseen ja lauloimme Hoosianna-hymnin. ”Aamenesta öylättiin” -sanaston mukaan:
”Psalmin 118 hoosianna (118:25–26), jota huudettiin Jeesuksen saapuessa palmusunnuntaina Jerusalemiin (Matt. 21:9), oli rukous- ja tervehdyshuuto. Kansa näki Jeesuksessa odotetun Messiaan.”

Alun perin Hoosianna liittyi siis pääsiäiseen, mutta meillä Suomessa se on perinteen vuoksi muuttunut kuvaamaan joulun odotusta ja valmistautumista tähän suureen juhlaan. Väinölä kirjoittaa: ”Suomessa Hoosianna on mahdollisesti esitetty julkisesti ensi kerran jo 1797 ruotsiksi Turussa.”

Hoosiannaa huutaessaan kansa odotti alun perin voittoisaa soturikuningasta, joka vapauttaisi heidät Rooman vallan ikeestä. Moni tämän päivän laulaja valmistautuu joulun aikaan ja toivoo saavansa kokea tänä vuonna edes hitusen oman lapsuutensa joulun ilosta ja odotuksesta. Mitä tai ketä minä kaipaan ja odotan? Mitä tai ketä sinä kaipaat ja odotat?

 ”Toisen adventtisunnuntain, kunnian adventin (Adventus glorificationis) aiheena on Kristuksen tuleminen kunniassaan aikojen lopulla eli niin sanottu toinen tuleminen” (Wikipedia). Odotanko minä Raamatun selkeästi opettamaa Jeesuksen toista tulemista? Ymmärränkö, että Jeesuksen näkökulmasta jopa kaikkien unelmieni saavuttaminen on roskaa, jos näiden aarteideni vuoksi menetän sieluni ja iankaikkisuuden Jumalan kanssa?

Mitä hyödyttää ihmistä, jos hän voittaa omakseen koko maailman mutta menettää sielunsa? Millä ihminen voi ostaa sielunsa takaisin? Joka tämän uskottoman ja syntisen sukupolven keskellä häpeää minua ja minun sanojani, sitä on Ihmisen Poika häpeävä, kun hän tulee Isänsä kirkkaudessa pyhien enkelien kanssa." (Mark. 8:36-38)

Tunnistan vaaran siihen, että kaiken kiireen ja touhotuksen keskellä lakkaan odottamasta Jeesusta takaisin. Mestarimme tunsi meidät ihmiset hyvin ja uskon, että juuri siksi hän painotti meille odottamisen ja valmiina olemisen tärkeyttä:

Valvokaa! "Pitäkää varanne, olkaa valveilla, sillä te ette tiedä milloin se aika tulee. Kun mies matkustaa vieraille maille ja talosta lähtiessään antaa kullekin palvelijalle oman tehtävän ja vastuun, niin ovenvartijan hän käskee valvoa. Valvokaa siis, sillä te ette tiedä, koska talon herra tulee: illalla vai keskiyöllä, kukonlaulun aikaan vai aamun jo valjetessa. Hän tulee äkkiarvaamatta - varokaa siis, ettei hän tapaa teitä nukkumasta. Minkä minä sanon teille, sen sanon kaikille: valvokaa!" (Mark. 13:33-37)

On hyvä, että valmistaudumme jouluun. Tarvitsemme lepoa ja yhteistä aikaa rakkaittemme kanssa. Tätä vielä paljon tärkeämpää on kuitenkin odottaa, valmistautua ja olla valmis, kun Jeesus tulee takaisin. Nouskoon ensi viikonloppuna kirkoissamme ja seurakunnissamme huuto: ” Aamen. Tule, Herra Jeesus!” (Ilm. 22:20)

Antti Ronkainen