Viulun salaisuus

Viulun salaisuus

Leena 13. joulukuuta 2013

Ennen maailmassa (minun lapsuudessani) kerrottiin paljon tarinoita. Monet tarinoista ovat jääneet pysyvästi mieleen ja nousevat esiin sopivissa ja sopimattomissa tilanteissa, vähän niin kuin evankeliuminkin pitäisi(!!). Isoisäni kertoi tarinaa miehestä, joka aina hoki: ”Voi ku olis viulu.” Lopulta miehen kaverit kyllästyivät ainaiseen ruikutukseen ja ostivat tyypille viulun. Tämän jälkeen hän hoki: ”Voi ku osais soittaa.”

Paavali sanoo, että ”suuri voitto on tyytyväisyys yhdessä jumalisuuden kanssa”. Tyytymätön ihminen on rasittava seuralainen, sillä hänen asenteensa läpäisee kaiken olevaisen. Hapan ilme, ainainen valitus. Lähtisitkö tällaisen ihmisen kanssa matkalle? Tai menisitkö naimisiin? Oletko jo naimisissa??? Mitä jos asiat elämässä eivät ole hyvin? Tietenkään ihminen ei nauti sairaudesta, työttömyydestä, köyhyydestä. Puhumattakaan sodasta, nälästä ja väkivallasta.

Ihmisen on vaikeaa olla tyytyväinen elämäänsä, oli se sitten millainen hyvänsä. Aina löytyy puutteita ja toiveita. Paavali ymmärsi tämän eikä sano, että kita umpeen nyt heti, kuuluuko?! Paavali toteaa, että on suuri voitto, jos joku kykenee muuttamaan näkökulmansa niin, että voi kokea tyytyväisyyttä olosuhteista huolimatta. 

On eri asia olla tyytyväinen tilanteeseen tai tilanteessa. Tuskinpa Jeesuskaan ajatteli ristillä, että jee vihdoinkin tässä. Tai muutenkaan elämänsä aikana, että onpa kiva olla ihminen ja yrittää taivuttaa rautalangasta noille näitä juttuja... Voin kuitenkin keskittyä niihin asioihin jotka ovat hyvin, kiittää niistä. Rukoilla toisten puolesta. Iloita pienistä jutuista, siitä kun pihlajasta lehdet lähti, mutta marjat jäi. Hassun näköistä…

Leena

Kirjoitus on julkaistu alun perin Majakka-seurakunnan kausiohjelman Editor’s Corner  -palstalla.