Voidetta kuonoon

Voidetta kuonoon

Leena 24. marraskuuta 2011

Paimen tekee kummallisia hommia. Joskus voisi olla viisasta lähteä johonkin Lähi-idän maahan katselemaan, miten siellä oikeasti elellään lampaiden kanssa. Meikäläisellä esimerkiksi on aika helsinkiläinen näkökulma moniin asioihin. Lammas? Se asuu pakastealtaassa. Tai IKEA:ssa Ludde-taljana. Käsityöihmisellä tietenkin on läheinen suhde villalankaan ja kelsiturkkia tarvitaan taas kohta. Kun ensimmäisen kerran kuulin oikean lampaan sanovan bää, luulin, että joku pelleilee kustannuksellani. Ne siis todella sanovat bää!?

Miksi tässä nyt lampaita mietitään? No kun kuuntelin vanhan kenttärovasti Seppo Kankaan juttuja 80-luvulta. Hän palveli ymmärtääkseni YK-joukoissa (tai jotain sinne päin) Golanin kukkulalla ja sai siellä tutustua paikalliseen lampaidenhoitoon.  Psalmi 23 saa uuden sävyn hänen tarinoissaan. Minuun teki suuren vaikutuksen selitys jakeen 5 kohdasta, jossa sanotaan ”sinä voitelet minun pääni öljyllä”. Sillä seudulla maasto on karua ja kasvillisuus ohdakkeista, kivet teräviä ja ruokaa harvassa.

Tiedäthän lampaan rakenteen? Tikkujalat, sitten suunnaton villanpaljous, korvat suoraan sivulle ja kalju naama. Vaaleanpunainen nenä, ellei kyseessä ole suvun musta lammas. Juuri tämä kuono-osasto joutuu koville ruuan haussa. Sikäläisillä lammasroduilla on kyömynenä. Otsa, kuonoluu ja pehmeä nenä naarmuuntuvat ja kopsahtelevat päivän mittaan milloin mihinkin, ohdakkeet ja kivet raapivat, ötökät pistävät ja purevat. Illalla lampaan naama on huonossa jamassa ja siihen sattuu. Haavat kirvelevät. Silloin paimen kutsuu yksitellen lampaat luokseen, ottaa (luomu)oliiviöljyä ja voitelee lampaiden naamat! Voilá! Enää ei satu. Lammas voi mennä nukkumaan.

Ajattele, kun koko päivän olet lyönyt päätäsi seinään ja tuholaiset ovat purreet ja pistäneet voit tulla Paimenen luo ja Hän voitelee kolhut öljyllä ja saat levätä yösi rauhassa. Tähän ei tarvita muuta kuin se, että tulet paimenen luo öljyttäväksi. Paimen tuntee lampaat nimeltä ja kutsuu ne aitaukseen turvaan. Voit tietysti olla tulematta, luupää. Sitten saat seistä yksin yössä naama turvoksissa ja juosta karkuun susia sun muita. Hyvässä lykyssä putoat pimeässä kuoppaan tai juutut takiaisryteikköön. No, mehän tiedämme, että Paimen tulee etsimään, mutta se onkin sitten jo toinen tarina.

Leena, naisten pienryhmän vastuuhenkilö

Kuva: may09

Kommentit

Lisää omasi
 1. avatar

  am 24. marraskuuta

  noniin,oljyä kiitos!

 2. avatar

  Elina Afrikasta 26. marraskuuta

  Tykkaan tasta!

 3. avatar

  Jessi 28. marraskuuta

  Kerrassaan loistavaa, Leena! Kiitos!

 4. avatar

  Brita 4. joulukuuta

  Kiitos! Juuri tänään tarvitsen erityisen paljon tätä öljyhoitoa, niin naarmuilla on feissi.