Ylpeyttä ja ennakko-odotuksia

Ylpeyttä ja ennakko-odotuksia

Taru 14. kesäkuuta 2011

Jumala vastaa rukouksiimme, mutta emme aina tunnista vastausta. Johtunee siitä, että usein meillä on valmis kaava tai ennakko-odotus siitä, millainen vastauksen pitäisi olla. Kirjanoppineetkaan eivät tunnistaneet Jeesusta Jumalan vastaukseksi, vaikka olivat ikänsä hänestä opiskelleet. Jeesus kun ei sattunut olemaan ”viksu ja vilmaattinen” kuningas, josta olisi jo kauas paistanut, että tuossa on messias. Eihei, hän olikin puusepän poika. Ihan oikeaa ennustettua sukupuuta, mutta ihan väärä ammatti Jumalan valitulle. Saati sitten, että oli ihan liian sanavalmis, eikä mielistellyt ketään. Oikea piikki lihassa joillekin.

Itsessäni huomaan ihan saman tavan odottaa joskus väärää asiaa. Usein olen jo alitajuisesti määritellyt, millainen vastauksen pitäisi olla. Tai missä ja kenen muodossa se pitäisi ilmetä. Eihän sellainen toimi. Joskus vastaus tulee sellaisena, jota ei itse olisi osannut odottaa. Aikaisemmassa koulussa opiskellessani mietin ihmisten esitellessä itseään, että tuon ihmisen kanssa en taida tulla toimeen. Kuinka ollakaan, siitä samasta ihmisestä tulikin yksi parhaista kavereistani. Ihan kuin Jumala olisi näyttänyt, ettei pidä arvioida hätäisesti.

 Voi olla, että odotamme Jumalan vastaavan setelitukun muodossa, mutta Hän antaakin työn, joka ei olekaan ihan niin hieno kuin itselle sopisi. Tai voimme rukoilla ystävää, mutta hukkaammekin mahdollisuudet edessämme, koska ihminen, jolla Jumala vastaa, ei olekaan niin ”cool” kuin ylpeytemme vaatisi. Tai ihmisen ulkomuoto peittää hyvän sydämen ja jäämme kiinni pelkkään ulkoiseen. Joskus me unohdamme senkin, että olemme itse vastaus toisten rukouksiin.

Ylpeys siis joutaa jorpakkoon. Parempi olla tekemättä liian tiukkaa rajausta sille, millaisessa muodossa Jumalan vastaus tulee. Viisaampaa on vain pitää silmänsä ja sydämensä auki. Ja ottaa vastaan se, mitä annetaan.

Taru

Kommentit

Lisää omasi
  1. avatar

    Katri 15. kesäkuuta

    Hyvä blogi! Näinhän sen asia useimmiten on. :)