Ympäristöystävällisyyttä

Ympäristöystävällisyyttä

Taru 11. marraskuuta 2010

Paul Scanlon, Birminghamilaisen seurakunnan pastori, kertoo kirjassaan ”The 15 Revolution”, miten hänen seurakuntansa alkoi kasvaa, kun ihmiset alkoivat olla ystävällisiä toisilleen.  Kyse on varttitunnin vallankumouksesta. Ajatus on että päivän aikana olet ystävällinen ja ajattelet jotakuta vierasta 15 minuutin ajan. Ei kuulosta paljolta.

Kuulin hänen kertovan Singaporessa ollessani siitä, miten eräs henkilö oli ollut McDonald’sissa ja huomannut nurkkapöydässä pahalta haiskahtavan laitapuolen kulkijan. Hän päätti, että tämä on hänen 15 minuutin hetkensä ja kysyi naiselta: ”Voisinko tarjota sinulle jonkin aterian? Ota mitä ikinä haluat.” Sitä kuvittelisi, että nainen olisi pyytänyt vähintään hampurilaisen tai kaksikin - mutta ei, hän halusikin vain jäätelön. Siinä syödessään, hän kertoi, ettei ole saanut jäätelöä vuosiin ja on unelmoinut siitä. Jäätelön tarjoaja oli hieman häpeissään, kun oli ajatellut, että tottahan toinen olisi oikein ahne.

Käytännössä Jeesuksen jalanjäljissä kulkeminen on kuitenkin aika vaikeaa. Joka päivä voisin huomioida jonkun toisen, asettaa edelleni jonkun toisen edun ja jopa luopua omasta ylpeydestäni tai oikeudestani toisen hyväksi. Mutta autettavat ihmisethän voivat olla ihan erilaisia, joskus eivät edes pidä minusta tai eivät välttämättä edes tajua arvostaa sitä, että olen heille ystävällinen. Kuitenkin meidät on kutsuttu siihen, jotta ihmiset voisivat kokea millaista on epäitsekäs ja raamatullinen lähimmäisen rakkaus. Singaporelainen kotiryhmäni teki minuun lähtemättömän vaikutuksen sillä, miten sitkeästi he jaksoivat rakastaa ihan uppo-outoa suomalaista, jonka kulttuuri oli ihan käsittämätön ja kommunikaationkin kanssa oli joskus niin ja näin. Onhan se ihanaa, että meillä on vielä paikkoja maailmassa, jossa ystävällisyydestä ei tarvitse maksaa.

Helsingin Sanomien nettisivulla luin kirjoitusta siitä, miten hienossa hotellissa on niin mukava olla, koska kaikki ovat sinulle niin kohteliaita ja huomaavaisia. Ja siksi rikkaan maailma on niin erilainen, koska tokihan nyt rahanomistajaa pokkuroidaan. Mutta Jumalan valtakunnassa ystävällisyys kuuluu kaikille.

Tee siis ympäristöteko: ole ystävällinen!

Taru